Защитниците на Кобане зоват за засилване на ударите срещу джихадистите

Берлин увещава Анкара и Техеран да се включат в офанзивата срещу "Ислямската държава"

Турски кюрди наблюдават обхванатия от сражения град Кобане.

Кюрдските сили, които защитават северносирийския град Кобане, разположен на границата с Турция, призоваха ръководената от САЩ коалиция да засили въздушните удари по позициите на "Ислямската държава” в района, предаде Ройтерс в неделя.

Същевременно група, наблюдаваща сирийската гражданска война, заяви, че кюрдските сили в Кобане ще бъдат разбити, ако Турция не отвори границите си за доставка на оръжие, което засега Анкара като че ли няма намерение да направи.

През последните четири дни коалицията засили ударите по джихадистите в района на града, които са понесли тежки загуби. Това обаче очевидно не е достатъчно.

Според местен представител на кюрдските сили сраженията по улиците на Кобани затрудняват извършването на въздушни удари срещу джихадистката група.

В събота "Ислямска държава” е затегнала хватката си върху голяма част от града. Тя контролира 40% от него, предимно в източната, южната и западната му част. В петък нейни бойци превзеха щабквартирата на кюрдските сили в северната част на Кобани, на около един километър от турската граница. Целта на джихадистите е да контролират дълга непрекъсната ивица от границата между Сирия и Турция.

Въпреки че са по-малобройни и по-зле въоръжени, кюрдските сили са успели да отблъснат джихадистите на много фронтове, заяви Сирийската обсерватория за правата на човека.

Щайнмайер убеждава Турция и Иран да се намесят


Германия се опитва да убеди Турция и Иран да се включат в борбата срещу "Ислямската държава", заявява германският външен министър Франк-Валтер Щайнмайер, предаде Ройтерс.

Пред берлинския всекидневник "Тагесшпигел" Щайнмайер казва, че отдавнашните вражди в Близкия изток трябва да бъдат оставени настрана в името на създаването на единен фронт срещу радикалната групировка. Той съобщава, че ще повдигне този въпрос по време на посещението си в Саудитска Арабия.

"Опитваме се да убедим арабските държави, Турция и Иран, че е необходимо да действат заедно срещу "Ислямската държава", казва министърът.

Щайнмайер добавя, че Берлин приканва Анкара да се противопостави на групировката "с пълната си сила".

Тази седмица десетки хиляди кюрдски имигранти демонстрираха из няколко града в Германия в подкрепа на своите сънародници в Сирия и Ирак, срещу които воюват ислямистите.


В събота руският президент Владимир Путин е обсъдил по телефона с турския си колега Реджеп Тайип Ердоган заплахата от радикалната групировка "Ислямска държава", предаде ТАСС.

ЕС отпуска 3,9 милона евро за бежанците от Кобане

Европейската комисия съобщи в неделя, че отпуска 3,9 милиона евро за хуманитарните организации, които оказват помощ на бежанците, избягали от сирийския кюрдски град Кобане към Турция.

Над 180 000 сирийци са избягали към Турция вследствие на интензивните боеве в Кобане, задълбочава последиците от тази хуманитарна криза, която вече е най-голямата за нашето време, заяви в комюнике европейският комисар за хуманитарната помощ Кристалина Георгиева.

Тези средства, нуждата от които е наложителна, са предназначени за хуманитарни организации, които управляват на терена масовия приток на бежанци. Те ще послужат по-конкретно за осигуряване на вода, подслон и храна за бежанците.

Помощта идва от пакета от 150 милиона евро, предвидени от Европейската комисия за хуманитарна помощ за Сирия през 2014 година.

Комисията напомня, че освен това продължава да координира международната реакция на кризата, включваща досега финансиране от близо 3 милиарда евро от нейния бюджет и от бюджета на страните членки на Европейския съюз.

От началото на 16 септември на офанзивата на Ислямската държава срещу сирийския град, защитаван от кюрдски сили, 300 000 души са избягали от Кобане, две трети от тях към Турция, припомня Франс прес.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят