Засилени мерки за сигурност в Киев преди петъчното "общонародно събрание"

Киевската милиция засилва мерките за сигурност в навечерието на утрешното "вече" (общонародно събрание, б. р.) в украинската столица, където се очаква да пристигнат бойци от доброволческите батальони, недоволни от политиката на властите, предаде ТАСС в четвъртък.

С президентски указ 21 ноември е обявен в Украйна за Ден на достойнството и свободата. Той ще бъде отбелязан утре с редица прояви в Киев по повод първата годишнина от началото на събитията на Майдана - Площада на независимостта. Организирани са по-специално творческа програма и "вече", съобщиха тези дни властите.

Вечерта на 21 ноември 2013 г. хората излязоха на Майдана, за да протестират срещу решението на тогавашния президент Виктор Янукович да отложи отдавна чаканото подписване на споразумение за асоцииране между Украйна и ЕС. Исканията на Майдана бяха пренебрегнати, което наред с жестоките опити за разпръсване на демонстрантите предизвика траяли месеци наред масови протести в цяла Украйна и по-специално в Киев.
Утре край Киев - на входовете за града, ще има блокпостове, които ще проверяват колите и документите на шофьорите. В метрото ще бъдат изпратени водачи с кучета, които ще действат при сигнал за поставено взривно устройство. Ще включим милиционери от други области и националната гвардия, съобщи Юлия Мусташ от пресслужбата на столичната милиция пред украинското издание "Висти".

Силовите структури предвиждат засилен контрол по-специално в центъра на Киев, за да не се допуснат безредици.

Украински медии съобщиха по-рано, че се очаква за утрешното "вече" в Киев да пристигнат няколко хиляди бойци от доброволческите батальони, формирани от властите след започването на силовата операция срещу сепаратистите от Югоизточна Украйна. По данни от печата, тези доброволци, недоволни от политиката на правителството и военното командване, смятат да дойдат в столицата, "за да сложат ред в нещата".

Доброволческото командване обаче твърди, че бойците от тези формирования не планират никакви масови акции. Според Валентин Лихолит, началник-щаб на батальона "Айдар", част от бойците "ще посетят годишнината от Майдана и ще вземат участие в марша". Киевското кметство планира утре следобед в града марш на батальоните, а вечерта - така нареченото вече, уточнява агенцията.

В началото на ноември прокурорът на Киев Сергий Юлдашев нарече сериозна заплаха за стабилността бойците от доброволческите батальони, които пристигат от зоната на боевете в Киев и "ходят из града, въоръжени до зъби". Прокурорът ги сравни с анархистките отряди на Нестор Махно от времето на гражданската война преди столетие, призова да бъдат спрени тези прояви и оръжията да не бъдат изнасяни от зоната на бойните действия. Юлдашев предупреди чрез своята пресслужба, че доброволците може да извършат военен преврат.

Споделяне

Още от Свят