Заснелият миговете след атентата на "Завентем" продал видеото на CNN за 1500 долара

Давид Крюнел се намира на летище "Завентем" в Брюксел, в залата за заминаващи пътници, когато на 22 март проехтяват двата взрива на терористите от "Ислямска държава". Той е авторът на видеозаписа, разпространен по целия свят, показващ първите секунди след нападението.

Пред местни медии, цитирани от БТА, той разказва как веднага е пуснал част от видеото в Туитър. За час получил 10 000 съобщения на телефона си и 120 имейла. Основно журналисти се опитвали да се свържат с него, главно за да получат правата за разпространение на записа.
Крюнел обяснява, че е извадил телефона си и е заснел сцената от рефлекс, защото се занимава с фотография. В този ден и час той бил на летището, за да пътува до Япония по линия на своите фотографски занимания.

След дълъг размисъл Крюнел решил да продаде без преговори записа на Си Ен Ен срещу 1500 долара. По-късно получил обаждане от ирландска телевизия, която искала да види договора с американците, за да преценят нейните юристи дали не могат да заобиколят уговорката и да му платят повече срещу правата за разпространение.


Крюнел бил категоричен, че не иска видеото да бъде ползвано от Бе Еф Ем ТВ - телевизията, която предаде пряко щурма на френските специални части срещу магазина за кашерна храна в Париж през януари миналата година. Ако можеха да поставят камера на каските на баретите, тези хора сигурно биха го направили, но зрителите не трябва да виждат това, коментира той.

Авторът на кадрите разказва, че за пръв път се е сблъскал с действителността зад кулисите на медийната работа. Той разказва, че в мига след взривовете на летището децата не плачели, но възрастните били потресени, сякаш са се сбъднали най-ужасните им кошмари. Дори полицаите изпаднали във вцепенение и изпуснали помощните си средства.

Крюнел уточнява, че е искал веднага след атентатите да се качи в метро и да лети със самолет, защото колкото повече време минава от първоначалния шок, толкова това става по-трудно. Той е стигнал вече до Япония, но споделя, че картината от атентатите не спира да се върти в съзнанието му.

Очаквах, че службите ще реагират по друг начин и ако знаех какво ще последва, вместо да снимам, щях да помогна на пострадалите, заявява Крюнел. Той добавя, че спечелената от видеозаписа сума ще бъде дарена на оцелелите. Аз съм най-щастливият човек на света заради това, че днес съм жив.

Споделяне

Още от Европа

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?