Затварят независим руски новинарски сайт заради "политическата обстановка"

Затварят независим руски новинарски сайт заради "политическата обстановка"

Един от най-старите независими руски новинарски сайтове прекратява дейността си, както обясни, заради растящ политически натиск, който е преминал границите, предаде ДПА.

"Нашият възглед за света все повече се различаваше от предпочитания от държавните медии образ", обяви редакционната колегия на портала "Нюзру" (newsru.com). В резултат големите рекламодатели са се оттеглили и след 21 години сайтът повече не може да се финансира.

"Спираме работа по икономически причини, но те бяха породени от политическата обстановка в нашата страна", написа редколегията.

Независимите журналисти в Русия са все по-застрашени, отбелязва ДПА. Наскоро властите класифицираха "Медуза" - портал, критичен към правителството, - като "чуждестранен агент".

От "Медуза" изразиха недоволство, че поставянето на този етикет е довело до внезапна загуба на важни рекламни партньори. Базираната в Латвия медия бе принудена да затвори редакционни офиси и да намали драстично заплатите на персонала си и сега се бори да оцелее.

"Все по-често се налагаше да пишем за рестриктивни закони, които можеше да ни засегнат във всеки един момент. Все повече се налагаше да етикетираме ценни хора и източници на достоверна информация като чуждестранни агенти и екстремисти", се отбелязва в изявлението на "Нюзру".

От 2000 г. сайтът следеше политиката, бизнеса, спорта и културата. Първоначално създадена като уебсайт на телевизионната компания НТВ, медията беше хвалена за балансираната си журналистика, отбелязва ДПА.

Наскоро "Нюзру" обяви, че месечната му аудитория е достигнала 3 милиона души.

Сайтът ще продължи да съществува, за да осигурява достъп на читателите си до архивни статии.

Споделяне

Още от Свят