Затвор за собственика и журналисти от една от последните опозиционни медии в Турция

"Обвинението няма доказателства. Самото съществуване на "Джумхюриет" е възприето като престъпление“

Затвор за собственика и журналисти от една от последните опозиционни медии в Турция

Присъди от 2 и половина до над 8 години затвор постанови турският съд за 14 журналисти и собственика на известния опозиционен вестник "Джумхюриет", предаде Франс прес. Трима от подсъдимите бяха оправдани.

 

Вестникът, който е силно критичен към президента Реджеп Тайип Ердоган, отхвърля обвиненията и ги определя като абсурдни. Според "Джумхюриет" съдебният процес е политически мотивиран и има за цел да запуши устата една от последните независими медии в Турция.

 

По делото бе обвинен и бивш главен редактор на друго издание, но процесът срещу него ще продължи отделно, решиха магистратите в южната ни съседка.

 

Собственикът на "Джумхюриет" Акин Аталай бе сред подсъдимите с най-тежки присъди, след като прекара в следствения арест цели 542 дни. След прочитането на присъдата му от над 8 години затвор, той все пак бе освободен под гаранция, докато мине приоцедурата по обжалване. Колегите му пък бяха пуснати на свобода по-рано.

 

Срещу журналистите от "Джумхюриет" бяха повдигнати обичайните за режима на президента Реджеп Тайип Ердоган обвинения – сътрудничество с Кюрдската работническа партия (ПКК) и духовника Фетхуллах Гюлен, който според Анкара е организирал неуспешния опит за държавен преврат от юли 2016 г.

 

Защитата на подсъдимите определя тезата на обвинението като абсурдна и политически мотивирана, тъй като "Джумхюриет" е известен с острите си критики спрямо политиката на Ердоган.

 

"Обвинението няма никакви доказателства. Журналистите са обвинени, че са се занимавали с журналистика. Самото съществуване на "Джумхюриет" е възприето като престъпление", каза един от адвокатите на защитата Фикрет Илкъз в пледоарията си, цитирана от БТА.

 

Съдебният процес срещу сътрудниците на "Джумхюриет" тревожи защитниците на свободата на пресата, които осъждат все по-големия натиск над медиите при управлението на Ердоган, особено след неуспешния опит за преврат, отбелязва АФП.

В последната класация на свободата на медиите, публикувана тази седмица от "Репортери без граници" Турция е на 157-о място от 180 държави.

Споделяне

Още от Свят