Затворникът от Гуантанамо пристигна в България

Затворникът от Гуантанамо, който България се съгласи да приеме, вече е пристигнал в страната, потвърдиха българските власти, след като вестта за пристигането бе разпространена във вторник вечерта от американското посолство.

България прие 38-годишен сириец, който ще е със статут на бежанец. Според вътрешния министър Цветан Цветанов той е човек, "който не би ни създал проблеми". Мъжът ще живее с близките си свободно в страната ни, ще му бъде помогнато да се социализира, да научи български и да си намери работа.

Сириецът не е от ″опасните терористи″, той е бил задържан от американските власти поради подозрения за контакти с членове на терористични организации. Не е било доказано, че контактите са свързани с незаконна дейност, поради което затворническият режим за него е бил отменен и той е изпратен в партньорска страна.

Американската база в Гуантанамо, Куба, бе използвана от военноморския флот на САЩ, а през 2001 г. в нея бе изграден и силно охраняван военен затвор. В него са задържани заподозрени в тероризъм и военни престъпления. Избухна скандал , след като станаха известни факти за нечовешко отношение към задържаните - физическо насилие, принудително държане на затворника буден, излагане на силен шум, симулация на давене.

Американският президент Барак Обама издаде заповед за затварянето на Гуантанамо. Някои от арестантите трябваше да освободени и бъдат изпратени в други държави, тъй като в родните им страни са изложени на риск от преследване и смърт.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?