Затяга се контролът върху касовите апарати в бензиностанциите

Затяга се контролът върху касовите апарати в бензиностанциите

Нови мерки за затягане на контрола върху касовите апарати в бензиностанциите, предвиждат промени в наредба №18 към Закона за ДДС, изготвена от министерствата на финансите и икономиката.

Търговците на горива вече ще са длъжни да изработват схема за връзката на бензиноколонките и касовите апарати с данъчните във всяка своя бензиностанция.

Въпросната схема ще бъде одобрявана от Националната агенция за приходите (НАП) и Българския институт по метрология (БИМ). Целта е да се подобри сигурността на връзката, като се намалят критичните точки, тоест възможностите за нейното манипулиране, пише в мотивите за промяната.

При проверки данъчните и метролозите са разкрили, че въпреки сегашните строги изисквания за връзка на колонките с НАП, отново се установяват случаи на злоупотреби.

"Констатирани са множество случаи на прекъсване на връзките/комуникациите между основните елементи на системата, вследствие на което са проточвани и продавани количества горива, които са неотчетени към системата на НАП", посочват от Министерството на финансите.

Оттам допълват, че целта на промените е да се възпрепятства манипулирането на електронните системи с фискална памет чрез прекъсване на отделните модули на системата, което води до неотчитане на реално извършените продажби.

Техниците, които ремонтират касовите апарати и останалите устройства, ще разполагат с уникален сервизен ключ, издаден от производител или вносител.

"Мярката е насочена към препятстване на неправомерно въздействие върху системите. Също така във всеки един момент ще е налице информация относно лицето, което е извършило сервиз на съответното устройство", пише в мотивите за промените.

Проектонаредбата предвижда едногодишен гратисен период, в който търговците на горива ще имат възможност да приведат обектите си в съответствие с новите изисквания. Властите са изчислили, че разходите възлизат на около 500 лв. на търговски обект или общо към 1.75 млн. лв. за всичките 3500 бензиностанции у нас.

Ефектът за бюджета от мярката се очаква да бъде сериозен – 10% от приходите във фиска от ДДС върху продажбите на течни горива, което като абсолютна сума е 117 млн. лв. Когато бъдат събрани, тези средства ще бъдат насочени към инфраструктура, поясни в Кърджали в петък министърът на икономиката Емил Караниколов.

Споделяне

Още от Бизнес