Здравната каса има пари за плащанията си до края на годината

Здравната каса няма драма с бюджета си и ще може да покрива плащанията до края на годината, съобщиха от институцията във вторник.

Отчетът за изпълнението на бюджета на Националната здравно-осигурителна каса (НЗОК) към 31 юли т.г. показва, че средствата за здравноосигурителни плащания и за лекарства за домашно лечение са в рамките на предвидените в бюджета.

Приходите, заложени в бюджета на НЗОК, са в размер на над 2.4 млрд. лева, а до края на юли касата разполага с над 1.1 млрд. лева, което представлява 46.4 на сто от предвидените постъпления.

Общият размер на разходите за здравно-осигурителни плащания и лекарства е малко над 2 млрд. лева, а за седемте месеца са похарчени малко над един милиард лева или 50.2 на сто от бюджета на касата.

До края на годината НЗОК разполага с малко над 1 млрд. лева за заплащане на лечението на българските граждани, включително 240 млн. лева оперативен резерв.

Средствата от резерва ще могат да бъдат освободени през четвъртото тримесечие с решение на Управителния съвет на НЗОК и на Министерството на финансите.

В неделя здравният министър Божидар Нанев изнесе данни за огромен дефицит в НЗОК и в здравната система като цяло след среща с финансовия министър Симеон Дянков и премиера Бойко Борисов.

Шефката на касата Румяна Тодорова съобщи, че е разговаряла с Нанев, с който си обещали занапред да "казват истината".

Споделяне

Още от България