Здравната каса ще иска актуализация на бюджета си със 150 млн. лв.

Надзорният съвет на НЗОК реши да предложи на финансовия министър бюджетът на касата да бъде актуализиран със 150 млн. лв. за тази година. Това стана ясно след заседанието на съвета във вторник.

Актуализацията е наложителна заради дефицитите в средствата за болнична помощ и медицински изделия за 2013 г.

С оглед на очертаващия се до края на годината недостиг в бюджета по тези пера, ръководният орган на касата реши да покрие разходите на държавните и общинските болници за извършваните от тях дейности и използваните медицински изделия през септември до 80 на сто.

Разходите на болниците ще бъдат разглеждани от Надзорния съвет на месечен интервал до края на годината и ще бъдат компенсирани в зависимост от финансовите възможности на институцията, обясниха от НЗОК.

По-рано същия ден директори на частни болници от страната се оплакаха на пресконференция, че техните разходи ще бъдат покрити в още по-малка степен – едва до 30-40 процента. Това те научили от уведомителни писма, изпратени от здравната каса.

Министър Таня Андреева отрече обвиненията в особено отношение към частните лечебни заведения и заяви, че здравеопазването е за всички, които се придържат към "правилата на работа".

Депутатът от ГЕРБ Десислава Атанасова, която бе един от четирима министри на здравеопазването при предишното управление, определи състоянието на здравеопазването като катастрофално.

 

"Ще се стигне до състояние, в което ще се получават едва около 60 на сто от средствата от НЗОК, което е крайно недостатъчно, за да работят лечебните заведения", предупреди тя и добави, че ако възникнат подобни обстоятелства, или ще трябва целият медицински персонал в болниците да остане без заплата, или ще се наложи пациентите сами да купуват необходимите лекарства и медицински консумативи, да си носят храна, да си доплащат и др.

По думите на бившия здравен министър, първо е започнал проблемът с недостига на средства за онкоболните, после при децата, болни от левкемия и постепенно се е разпространил върху всички държавни и общински болници в страната.

Споделяне

Още по темата

Още от България