Здравната каса ще заплаща повече лекарства догодина

Националната здравноосигурителна каса /НЗОК/ ще заплаща напълно или частично повече лекарства и в по-висока степен през следващата година. Това каза пред журналисти д-р Дечо Дечев, заместник - директор на дирекция "Лекарствена политика и контрол" в НЗОК, цитиран от БТА.

Здравната каса ще заплаща напълно някои от лекарствата за лечение на деца, болни от астма. Лекарствата за възрастните астматици ще се реимбурсират до 80 на сто, допълни той. В момента 75 на сто от стойността на лекарството се плаща от пациентите.

Реимбурсният списък за 2005 г. е готов и в него фигурират 306 международни непатентни наименования /INN/ на 885 търговски имена на лекарствени продукти, каза д-р Дечев.

Здравната каса договаря цените на лекарствата с фармацевтичните производители. За участие в договарянето са подадени 85 оферти, като само една от тях не е била обсъждана поради непълнота на документацията, обясни д-р Дечев.

На 180 от всички INN цената е запазена същата, каквато е била миналата година, допълни той. За 126 INN касата ще плаща по-ниска цена, тъй като производителите предлагат такава, обясни той. От 5 процента до няколко пъти са понижени цените на някои от лекарствата, каза д-р Дечев. По думите му това са лекарства, основно за скъпоструващо лечение по програми на касата. Здравната каса няма да плаща напълно или частично лекарства с цени, по-високи от миналогодишните, допълни д-р Дечев.

През тази година касата е плащала напълно близо 190 лекарства. Около 1,9 млн. пациенти ползват лекарства, реимбурсирани от НЗОК.

Нито един от участниците в договарянето не е обжалвал процедурата, допълни д-р Дечев. Реимбурсният списък ще бъде обсъден с Управителния съвет на Българския лекарски съюз и до два дни се очаква съсловната организация да произнесе становището си по него.

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: