Здравните досиета на чиновниците източвали бюджета

Министерството на държавната администрация и административната реформа (МДААР) източва пари от бюджета чрез реализирането на пилотния проект за създаване на здравен портал и електронни здравни досиета на 40 000 държавни чиновници, заявиха в сряда независимите депутати Мария Капон, Антонела Понева и Елеонора Николова.

Николова обясни пред БНР, че съвместният проект на МДААР и здравното министерство, който е на стойност 1.2 млн. лв. всъщност източва държавната хазна.

"Здравната каса отдавна дава на гражданите увереността, че ще направи здравен портал за 6 милиона българи, за всички, които са здравно осигурени", каза още тя и уточни, че Здравната каса е обявила обществена поръчка на стойност 300 000 лв., която пропаднала, защото най-ниската представена оферта е била 500 000 лв.

"Тоест за 500 000 лв. ние сме могли да имаме здравен портал, който да обхване всичките шест милиона български граждани, включително и държавните служители, за които се искат отделно 1.2 млн. лева", коментира Николова. "Това е безобразно, най-меко казано. Ние искаме прозрачност и яснота по отношение на това как се харчат парите", каза още Николова и допълни, че това не бива да бъде в контекста на "предизборната заигравка", защото става въпрос за много сериозни неща.

Министърът на държавната администрация Николай Василев отрече обвиненията на Николова. По думите му те са "напълно неоснователни и неверни". Според Василев твърдението за източване на пари е странно, тъй като обществената поръчка е била "публична и прозрачна ".

"Обществената поръчка беше през 2007 г. и всички етапи от нейното провеждане бяха открити за медии. Оценяването и класирането на кандидатите също беше публично и няма нито едно обжалване по тази процедура. За изпълнител на проекта беше избран консорциум "Информационни технологии в здравеопазването" с партньори в консорциума InterComponentWare (ICW) от Германия и "Контракс" АД", припомнят от МДААР.

Оттам обясняват, че освен електронните здравни досиета на чиновниците, цената включва и здравния портал, който е достъпен за всички граждани.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?