Здравните инспектори пак поискаха по-високи заплати

Ще се търси начин да получат бонуси над твърдите си възнаграждения

Лични лекари от София също протестираха в понеделник. Сн. БГНЕС

Служителите на регионалните здравни инспекции протестираха за пореден път заради ниските си възнаграждения. Те изразиха недоволството си в деня, в който в София се провежда неформална среща на министрите на здравеопазването.

Служителите на здравните инспекции настояват заплатите им да се увеличат с 20% от 1 май, да се въведат стартови заплати по длъжности, да се възстанови добавката за клас прослужено време, тъй като за тях като държавни служители, тя не съществува, и на всяко тримесечие да им се изплащат бонуси.

Недоволните искат стартовата заплата в инспекциите да е равна на една и половина минимални заплати. В момента младши здравните инспектори взимат заплата от 510 лева - минималната за страната.

След протеста им на 15 март здравните инспектори получиха между 5 и 10% увеличение на заплатите си вместо обещаните от здравното министерство 18 на сто. Управляващите отговориха, че заплатите в здравните инспекции се определят от нормативната уредба за държавните служители във ведомството и тази рамка не може да бъде надхвърлена.

Затова протестиращите настояват за промяна на тази наредба.

Компромис

След среща със зам.-министъра на здравеопазването Бойко Пенков беше съобщено, че увеличение с 20% от 1 май едва ли ще има, тъй като за това е нужна актуализация на бюджета. Освен това заплатите на служителите нямало как да нараснат с повече, въпреки че имало 6 млн. лева повече за възнагражденията им до края на годината. За това вместо към твърдата им заплата те можело да се дадат като допълнително материално стимулиране.

"Отпуснати пари не могат да бъдат използвани в момента на хората да се вдигнат заплатите и затова се търси друга форма - под формата на допълнително материално стимулиране. На четири пъти в годината те могат да получат допълнително материално стимулиране до 70% от общата си годишна заплата. Ще направим опит да обърнем пирамида – не на най-големия началник – най-много, а хората, които работят, да получат повече", каза Пенков, цитиран от БНР.

Протестиращите отговориха, че не обещават да спрат протестите.

Лични лекари на протест

Провокирани от неформалната среща на здравните министри в понеделник публично недоволството си изразиха и общопрактикуващите лекари от София. Те протестираха най-вече срещу бумащината, с която са натоварени. От доста време общопрактикуващите лекари негодуват, че основна част от времето им е заета с попълване на документи и писане, а не с прегледи и поставяне на диагнози.

"Ние сме писарите на системата. В крайна сметка, за да можем да вършим тази работа или трябва някой да я плати, или просто ние няма да можем да я вършим след определено време. Аз просто не записвам повече пациенти, защото не мога да ги обслужвам. Ако имах адекватно заплащане, за да наема кабинет и колега, на който да заплащам, ще обслужвам повече хора, но в момента ръбът е достигнат", коментира д-р Николай Колев, заместник-председател на софийското Сдружение на общопрактикуващите лекари пред БГНЕС.

Недоволните внесоха в Министерството на здравеопазването декларация с основните си искания, сред които всички, освободени от потребителска такса, да заплащат пълния размер, а сумите да им бъдат реимбурсирани от съответните институции. Личните лекари в София настояват и за заплащане при всяко посещение при лекаря на пълния размер на потребителската такса, както и за отпадане на 24-часовото разположение.

Работи се по някои от посочените от личните лекари проблеми, но е редно, когато са готови, да поискат среща с нас, коментира по-късно министърът на здравеопазването Кирил Ананиев. Търсели се начини за намаляване на административната им работа, работело се и по въпроса с отпадането на задължението за 24-часово разположение.

Споделяне

Още от България