"Зелените" и Глас народен ще се явят заедно на президентските избори

"Зелените" и Глас народен ще се явят заедно на президентските избори

Партиите "Зелените" и "Глас народен" подписаха в събота Меморандум за съвместно явяване на предстоящите президентски избори.

В него двете партии заявяват, че "в условията на все по-голямо срастване на мафията с държавата и налагащата се фасадна демокрация, в която основни политически сили дори не си правят труда да започнат кампания и да се обявят за ясни и конкретни цели, важна стъпка за всички малки формации е обединението около основополагащи и ненарушими принципи".

Тези принципи се основават на зелените и устойчиви политики. Основни моменти са прозрачност на институциите, опазване на околната среда чрез мораториум върху новото строителство в националните паркове и създаването на Природен парк "Българско Черноморие", граждански контрол и участие, лустрация на бившите кадри на ДС и дълбоки реформи в съдебната система, се посочва в документа.

Двете формации напомнят, че по някои от каузите общинските им съветници вече успешно работят съвместно в Столичния общински съвет на местно ниво.

Двете партии изразяват готовността си да се борят за тези принципи с конкретни инструменти в рамките на президентските пълномощия и са отворени за подкрепата от страна на други партии, НПО, граждани и граждански групи, които ги припознават и споделят.


Кандидатите на двете партии за президент и вицепрезидент ще бъдат определени и обявени идната седмица, се казва в съобщението.

Председател на "Глас народен" е вокалът на "Хиподил" Светослав Витков, който заедно с Венцислав Мицов, музикан от същата група, е общински съветник. Зам.-председател на Столичния общински съвет от "Зелените" е Иван Велков, който обаче не е член на самата партия. Витков и Мицов бяха кандидат-президентска двойка на предишните избори, когато взеха 1.61%.

Още от България