Земеделското министерство не подкрепя промяна в стандарта за киселото мляко

Земеделското министерство не подкрепя промяна в стандарта за киселото мляко

Министерството на земеделието, храните и горите не подкрепя предложението за промяна на българския държавен стандарт (БДС) за киселото мляко. Това становище ще бъде изпратено до Българския институт по стандартизация, където на технически комитет на 16 юни ще бъде разгледано предложение за промяна.

Министерството изразява позиция, че количеството на двата основни щама в българското кисело мляко - лактобацилус булгарикус и стрептококус термофилус, трябва да остане без промяна, така както е записано в действащия БДС. Причината е, че всяко изменение ще доведе до промяна и в микробиологията на киселото мляко по стандарт.

Министерството на земеделието, храните и горите държи на запазването на традиционния характер на българските млечни продукти, които са познати в цял свят със своето качество и уникалност още от древността, заявиха от ведомството.

Очаква се на 16 юни Българският институт по стандартизация (БИС) да разреши две промени, които ще превърнат уникалното с лечебно-диетичните си качества българско кисело мляко в йогурт, съобщи в. "Труд". Първата промяна в БДС за киселото мляко е за опаковките. Поискана е от компания със значителен пазарен дял, чиято централа е в Гърция. В момента млеката, на които пише, че са по БДС, могат да бъдат в стъкло, керамика или полистиренови кофички до 1 кг.

Експерти обясниха, че материалът на кофичките е изключително важен, тъй като единствено в света българското кисело мляко по технология ферментира в опаковките. От въпросната компания настояват да отпадне изискването за материала. Това означава, че се развързват ръцете на производителите да използват всякакъв вид опаковки, без оглед на това дали те ще съответстват на киселинността и останалите качества на продукта “българско кисело мляко”.

Второто предложение е за промяна в съдържанието и съотношението на двата основни щама – Lactobacillus bulgaricus и Streptococcus thermophilus. Експертите са категорични, че това означава промяна в микробиологията на киселото мляко.

Споделяне

Още от България