Земетресение във Вранча разлюля и България

Земетресение с епицентър в румънската планина Вранча разлюля и България в 23.36 ч. в сряда през нощта, но не причини жертви. Трусът бе усетен най-силно в Североизточна България, от Разградско, Русенско и отделни общини в Силистренско съобщиха за напукани сгради, част от жителите на по-високите блокове излязоха в полунощ по улиците.

Магнитудът на труса в епицентъра му е бил 5.5 по скалата на Рихтер, съобщи директорът на Геофизичния институт при БАН ст.н.с. Николай Милошев и припомни, че през 1977 г. също във Вранча бе епицентърът на още по-силно земетресение.

Сегашният трус също е усетен силно в Северна и Североизточна България, както и по-слабо в някои южни райони на страната - Пловдив, Ямбол, Сливен. В района на София силата на труса е била от 3-та степен по скалата на Медведев-Шпонхоер-Карник, само жителите на Югозападна България и в крайните югоизточни райони не са почувствали нищо.

Разградската болница, училища и жилищни сгради в общините Завет и Кубрат са пропукани от силното земетресение. В района земният трус е бил със сила около 5.2 - 5.3 по скалата на Рихтер.

БНР съобщи, че всички корпуси на разградската болница са засегнати от снощното земетресение. От 28-те отделения поражения няма само в 3. От труса са пропукани стени и тавани, изпадали са фаянсови плочки, но няма пострадали пациенти. Не е засегната и медицинската апаратура и лечебния процес не е спиран, съобщи директорът на болницата д-р Ангелина Миткова.

До 11 ч. сутринта в четвъртък в Гражданска защита - Разград бяха подадени сигнали за поражения на жилищни и обществени сгради и в общините Завет и Кубрат. В Завет са засегнати учебни заведения и жилищни блокове, пропуквания има и по сградата на основното училище в кубратското с. Беловец. Огледът на щетите продължава.

Трусът не се е отразил на работата на АЕЦ "Козлодуй"

Земетресението не се отрази на работата на АЕЦ "Козлодуй", съобщи в четвъртък пресслужбата на централата. Степента на интензивност на труда в района на атомната централа е била много по-ниска от необходимата за задействане на системите за индустриална антисеизмична защита, които осигуряват безопасността на блоковете при земетресение. От централата отбелязаха, че в съответствие с инструкциите за действие в случай на земетресение незабавно е извършен оглед на оборудването, системите и тръбопроводите. Огледите са потвърдили, че няма последствия.

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: