Жълт код за дъждове и гръмотевици за Северозападна България

снимка БГНЕС

Жълт код за потенциално опасно време е обявен за четвъртък за шест области в Северозападна България - Видин, Монтана, Враца, Ловеч и Плевен. Там се очакват валежи с количества между 10 и 20 л/кв.м. Може да има локални дъждове, които да достигнат до 35-40 л/кв.м за денонощие. Ще се развиват гръмотевични бури, с временно усилване на вятъра. Ще има и градушки.

За старопланиниските райони в София - област се очакват валежи с количества между 10 и 20 л/кв.м, като на места те ще достигнат и до 35-40 л/кв.м за денонощие.

В четвъртък на много места в Западна и Централна, а по-късно през деня и в отделни райони на Източна България, ще паднат краткотрайни валежи, придружени с гръмотевични бури и временно усилване на вятъра.

По-голяма е вероятността за интензивни валежи в Западната и Централната част на страната. Очакваните количества ще бъдат между 10 и 15 л/кв.м, на изолирани места, главно в Северозападна България - до 25-35 л/кв.м.

Министерството на околната среда и водите предупреждава за възможно значително повишаване на местата на множество реки и техните притоци в Северна България. Това са  реките Тополовец, Войнишка, Арчар, Скомля, Лом, Цибрица, Огоста, Нишава, Ерма, Искър, Вит, Осъм, Янтра и притоците ѝ Студена река, Елийска и  Росица. Предупреждението важи и за река Марица в горното ѝ течение и съответстващите леви притоци Тополница и Стряма. Предупреждение е отправено и за река Места в горното ѝ течение, както и река Струма в горното ѝ течение и съответстващите притоци.

Споделяне

Още от България