Жълтите застанаха зад лидера си, агентурното му минало било клевета

Парламентарната група на НДСВ застана зад лидера си Симеон Сакскобургготски и поиска комисията по етика в Народното събрание да се произнесе по твърденията на депутата от ОДС Яне Янев, че Сакскобургготски е бил сътрудник на бившата Държавна сигурност (ДС). От парламентарната трибуна шефката на ПГ на жълтите Анелия Мингова заяви, че царистите са обезпокоени от "клеветническите нападки срещу лидера им от края на миналата седмица".

"Още по-тревожно е, че "автор" на злостната кампания е народен представител", обяви Мингова, като посочи, че е "недопустимо" точно депутати да нарушават закона и "моралните принципи". Затова ПГ предложи на парламентарната комисия по етика да се "произнесе за характера на действията на този депутат, който си позволи с лъжи да урони достойнството на друг човек", посочи Мингова. Тя допълни, че парламентарната група на НДСВ няма да проявява никаква толерантност към действия, които уронват демократичните принципи на обществото и ще продължава да работи "за защита на честта и достойнството на всеки български гражданин".

По думите ѝ депутатите застават твърдо и единно зад решенията на ръководството на партията и новия Политическия съвет за провеждане на позитивна кампания за местните избори.

В неделя Симеон Сакскобургготски също реагира на твърденията на Яне Янев, че е работил за бившата ДС и КГБ, като в нарочна декларация обвърза нападките срещу него с предстоящия вот.

Ден по-рано Политическият съвет на партия "Ред, законност и справедливост", чиито лидер е Янев, разпространи становище, в което се посочваше, че бившият цар е донасял за Държавна сигурност и информация за агентурното му минало се съдържала в архива на Постоянното представителство на БЗНС.

От Комисията по досиетата поискаха от "Ред, законност и справедливост" да предоставят документите по случая.

В сряда, след изявлението на Мингова, Яне Янев даде брифинг в НС, на който каза комисията по досиетата да не иска документите от партията и така да не обезсмисля съществуването си. Без ясно да каже защо не е предал документите, свързани със Сакскобургготски, той обясни, че до няколко дни ще изнесе още "нагледни материали" по случая.

По повод декларация на жълтите депутати, Янев коментира, че тя е "поредната порция политически цинизъм от жълтите емисари, които са притеснени за своето политическо бъдеще".    

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?