Жегата у нас постави пет нови рекорда

Жегата у нас постави пет нови рекорда

Пет нови и три изравнени ракорда поставиха в неделя продължаващите летни жеги, които оцветиха почти цялата карта на страната с код "жълто” за сравнително опасно време.

 Метеоролозите от БАН регистрираха в Монтана 38.5 градуса, които надвиват рекорда от 1998 г. В Бургас е отчетена жега, каквато не е имало дори преди 106 години. Термометрите са ударили  35.5 градуса, докато през 1906 г. са засечени 34.7 градуса.

В Пловдив е подобрен рекорда он 2008 г., когато са били отчетени 35.6 градуса, а сега живакът е сочил 37 градуса. На нос Емине в неделя са измерени 32.8 градуса, като старият рекорд е от 1998 г. – 32.6 градуса. В Оряхово са измерени 36.3 градуса, предишният рекорд също е от 1998 г.

Във Враца, Карнобат и Ахтопол са изравнени рекорди от 1998 г. с отчетени съответно 36.6 градуса, 36.4 градуса и 32 градуса.

Заради високите температури бе въведена забрана за движение на тежкотоварни автомобили над 20 тона и в областите Шумен, Сливен, Благоевград и Кюстендил, съобщиха от пресцентъра на агенцията "Пътна инфраструктура". По време на действие на забраната тежкотоварните автомобили трябва да изчакват извън пътното платно, без да пречат на движението, на определените паркинги. Забраната не важи за автомобили, превозващи бързо развалящи се хранителни продукти на температурен режим, както и живи животни.

В София е била отчетена жега от 34.5 градусакато метеоролозите предупредиха, че в началото на новата седмица горещината в столичата ще е още по-голяма и се чакат нови рекорди.  

Захлаждане се очаква в сряда

В неделя код "жълто” за време, създаващо проблеми, бе обявен в 24 области на страната днес. Само в четири области  София-град, София-област, Перник и Смолян има "зелен” код. За понеделник над България е обявен код "оранжево" за опасно топло време и код "жълто".

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?