Жена загина, а мъж е в неизвестност след пороя в Габровско

Жена загина, а мъж е в неизвестност след пороя в габровското село Враниловци в нощта срещу вторник. Хора от селото разказаха, че им се е наложило да се качват по покривите на къщите си, за да се спасят, съобщава "Дарик" радио.

В селото смятат, че наводнението е предизвикано от затлачени реки, минаващи наблизо.

Усложнена е обстановката на територията на община Габрово след проливните валежи, съобщиха от общината. Най-сериозна е ситуацията в село Враниловци. Усложнена обстановка е регистрирана и на територията на кметствата Новаковци, Драгановци, Гъбене, Стоевци, Камещица, Музга, Дебел дял, Трънето и Яворец. Наводнени бяха приземни етажи на къщи, отнесени са коли и селскостопанска техника. През нощта за отводняване и провеждане на аварийно-спасителни дейности са работили 6 екипа и 25 служители на Пожарна безопасност и защита на населението.

В ранните часове на деня бяха определени комисии за извършване на огледи на всички критични места с цел установяване на нуждите и осигуряване на хора и механизация. В момента се извършва почистване на наноси, дъждоприемни шахти, водостоци, разрушени участъци на легла и корита на реки и дерета. На територията на общината от 20 часа на 28 юли до 01:00 часа на 29 юли са паднали проливни валежи с интензитет над 200 л/кв.м.

Поради разразилата се снощи силна гръмотевична буря временно без ток са останали около 70 села и 4 квартала на Габрово.

Споделяне

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?