Жените остават по-зле платени от мъжете

Жените остават по-зле платени от мъжете

Жените в България и в световен мащаб остават по-зле платени от мъжете и въпреки че често са с по-добра квалификация, препятствията в кариерното им развитие са много повече отколкото при силния пол. Това сочат български и международни проучвания, оповестени по повод Международния ден на жената – 8 март.

Според анализ на КНСБ жените на ръководни позиции у нас са средно 32.2 на сто. Дамите са по-високо образовани, но това не ги прави по-привилегировани на пазара на труда. Шансовете им да намерят работа по специалността са по-малки. По-слаби са и възможностите им за израстване в професията и кариерата, както и за участието им във вземането на решения, коментират експертите на синдикалната организация.

Средната работна заплата на българките през 2009 г. е по-ниска с 15.7 на сто от тази на мъжете, сочат данните от анализа. С 31.4 на сто е по-ниска работната заплата на жените у нас във финансовото посредничество. Значително по-ниско е и трудовото възнаграждение на дамите в здравеопазването и социални дейности - с 35.7 на сто. В образованието заплащането им е по-ниско с 22 на сто, а в преработваща промишленост - с 29.7 на сто.

От синдиката отчитат, че сред работещите хора, които се определят като бедни, преобладават жените.

Около две трети са представителките на нежния пол, наети в нископлатени отрасли, където работната заплата е със 75 на сто по-ниска от средната за страната. Доказано е, че през последните месеци ефектът на икономическата криза най-силно е засегнал нископлатените отрасли, което е предпоставка за увеличение на бедността сред жените, коментират експертите.

Изследванията показват, че домакинствата, с глава на домакинството жена, са по-бедни с около 25-30 на сто от тези с глава на домакинството - мъж.

Жените на отговорни постове у нас повече от средното за ЕС

Зам.-министърът на икономиката, енергетиката и туризма Евгени Ангелов обаче заяви при откриването на форум за женското предприемачество, че дамите предприемачи у нас са между 25 и 30 на сто. Според него икономическата заетост при жените в България е в рамките на средната европейска заетост, а шефовете в поли като процент са дори повече, отколкото в останалите европейски държави.

ЕК си е поставила амбицията 60 процента да бъде женската заетост до 2010 г., като за сравнение през 1997 г. тя е била малко над 50 процента, а през 2007 г. е вече почти 58 процента, съобщи Ангелов.

Според данните на КНСБ обаче през четвъртото тримесечие на 2009 г. коефициентът на заетост на жените между 15 и 64 години е намалял с 2.4 процентни пункта в сравнение със същия период на 2008 г. и достига 57.2 на сто.

Председателят на Българската търговско-промишлена палата (БТПП) Цветан Симеонов заяви, че у нас броят на бизнес дамите е голям, като само в малките и средните предприятия работят над 60 000 жени предприемачи и мениджъри.

Майките по света с 1/3 по-ниски възнаграждения от мъжете

Данни на Международната конфедерация на профсъюзите обаче сочат, че майките по света получават почти една трета по-ниски възнаграждения, отколкото мъжете и все още срещат твърде много препятствия в кариерата си.

Според доклада майките получават средно 68 процента от възнаграждението на мъжете, а жените като цяло - 74 процента.

"Това е призив за действие по всички нива", заяви председателката на Комитета по въпросите на жените към конфедерацията на профсъюзите Даяна Холанд.

Според документа майките по-често работят на непълен работен ден в сравнение с мъжете, или с жените, които нямат деца. Това е показателно, че е трудно да се съчетава изграждането на кариера с нуждите на семейството.

Работодателите често нарушават законите, като плащат на жените по-малко, отколкото на мъжете и като не им дават достатъчно дълъг отпуск по майчинство. Често се случва на майките да бъдат отказвани повишения, или преди назначаване от дамите да се иска незаконно да представят тест за бременност.

Жените, които работят в селските райони и в селскостопанския сектор най-често са жертви на несправедливо отношение на работното място.

Подобно проучване на Европейския съюз, публикувано в петък, показва, че законите не са достатъчни, за да се пребори дискриминацията срещу жените на работното място.

Проучването на конфедерацията на профсъюзите е извършено въз основа на доклади от над 40 държави по света.

Споделяне

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?