Жертви на клането в Сребреница бяха препогребани 15 години след трагедията

Жертви на клането в Сребреница бяха препогребани 15 години след трагедията
Стотици жертви на клането в Сребреница бяха погребани на церемония в неделя, на която бе отбелязана 15-та годишнина от трагедията в босненския град.

Седемстотин седемдесет и петте ковчега с останките на наскоро идентифицирани от масовите гробове жертви на клането бяха положени в мемориалния парк Поточари, намиращ се извън Сребреница.

Сребреница беше обявена за зона за сигурност на ООН, в която избягаха хиляди бошняци по време на войната в Босна през 1992-95 година. Сръбската босненска армия обаче не срещна съпротива от страна на холандските сили там през юли 1995.

Така на 11 юли 1995 г. частите на босненските сърби, под ръководството на издирвания от Трибунала за военните престъпления в бивша Югославия ген. Ратко Младич, превземат населения с мюсюлмани район Сребреница, в източната част на Босна и убиват над 8 000 босненски мюсюлмани, мъже и момчета на възраст от 13 до 77 години. Клането е смятано за най-жестокото военно престъпление в историята на Европа след Втората световна война.

Сръбският президент Борис Тадич присъства на церемонията, което се смята за значим жест от страна на Белград.

Там бяха също президентите на Хърватия и Черна гора Иво Йосипович и Филип Вуянович, както и турският премиер Реджеп Тайип Ердоган.

Министърът на външните работи Николай Младенов стана първият български правителствен представител, участвал на траурната церемония в Сребреница. В книгата са съболезнования Младенов написа цитат от Мартин Лутер Кинг: "Няма да запомним думите на нашите врагове, а мълчанието на нашите приятели", съобщиха от пресцентъра на МВнР.

Кръвопролитието в Сребреница е единственият епизод от конфликта, който беше определен като геноцид от трибунала на ООН.

Новите надгробни паметници за 775 жертви бяха поставени до гробовете на други 4 хиляди души, които вече се намират там.

Много сърби от региона обаче отхвърлят фактите за клането от юли 1995 година. Младен Груйчич, който работи за местна асоциация, помагаща на сръбските жертви, каза, че "сърбите не са извършили геноцид".

Сърбите не оспорват престъплението, извършено в Сребреница, но те са обидени от манипулацията на броя на жертвите, казва Груйчич, като добавя, че сръбските жертви на войната са забравени.

Въпреки опитите да бъде погребано миналото Сребреница остава разделен град 15 години след трагичните събития от юли 1995-та.

Над гробищния парк оцелели от геноцида, с помощта на немска неправителствена организация, издигнаха плакат с надпис "Колона на срама на ООН". На мястото по-късно ще бъде издигнат монумент, състоящ се от 16 000 обувки продупчени от куршуми - символи на жертвите. Монументът има за цел да покаже, че ООН се е провалила в Босна и не е защитила жертвите на клането, заяви говорител на немската организация.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?