Жители на американско градче ще плащат глоби от 20 долара за ругатни

Всеки, който ругае в малкия американски град Мидълбъроу, щата Масачузетс, ще бъде глобяван с 20 долара, съобщи Асошиейтед прес.

 

Жителите на градчето в покрайнините на Бостън взеха това решение на общо събрание със 183 гласа срещу 50 против. Представители на местните власти обясниха, че мярката няма
за цел да цензурира лични разговори, а е насочена срещу обидните думи, използвани от тийнейджъри и други младежи в центъра на града с население от около 20 хиляди души и обществените паркове.

 

В Мидълбъроу от 1968 г. е в сила местен нормативен акт срещу използването на нецензурни думи на публични места. Той обаче квалифицира псуването като престъпление и за това рядко е прилаган.

 

Новата наредба декриминализира ругатните на публични места, като разрешава на полицаите да пишат актове, като при пътни нарушения. Целта е служителите на реда да бъдат стимулирани да налагат наказания за използване на нецензурни думи.

 

Спорен обаче е въпросът дали нарушава свободата на словото, която е записана в конституцията в САЩ. Щатски закон в Масачузетс обаче позволява на градовете да приемат нормативни актове на местно ниво, които разрешават на полицията да арестува хора за нанасяне на обида на публично място.

 

Новата мярка ще декриминализира още някои видове непристойно поведение и употреба на алкохол и марихуана, както и трупането на сняг на уличните платна.

Споделяне

Още от Свят