Жители на Пирдоп твърдят, че са обгазявани, екоминистерството не открива замърсяване

Мобилната станция за измерване на замърсяването на въздуха

Министерството на околната среда и водите (МОСВ) е извършило проверки на твърденията на граждани на Пирдоп и Златица, че са обгазявани от преработвателния комбинат "Аурубис", като постоянните мониторингови пунктова за качеството на атмосферния въздух в региона не са показали превишаване на допустимите граници на замърсяване, съобщиха от ведомството.

То е пратило свои екипи в региона след сигнали на граждани, че във въздуха има задушлив газ. От сряда в Пирдоп е позиционирана и мобилна станция за измерване на качеството на въздуха, чиито данни не показват превишаване на нормите. "Според последните замервания от 23 часа на 25 юни няма превишаване на пределно допустимите концентрации на контролираните атмосферни замърсители", се казва в съобщението на екоминистерството, изплатено в петък. Подвижната станция ще остане в Пирдоп и през почивните дни.
 
Справка в сайта на Изпълнителната агенция по околна среда показва, че за периода от 00:00 часа до 24:00 часа на 25 юни не са регистрирани превишения на праговите стойности за съдържание на вредни вещества в атмосферния въздух.   

Според жителите обаче от близо месец редовно през нощта се изпускали задушливи газове и обвиняват за това преработвателното предприятие "Аурубис".

Работата на екипите продължава, заявиха от МОСВ. В региона е и шефът на софийската екоинспекция Ирена Петкова, която заедно с експерти се опитва да установи произхода на миризмата, която усещат жителите. В проверката са се включили и представители на Регионалната здравна инспекция.

След приключване на измерването и получаване на резултати, те ще бъдат анализирани и публикувани, обявиха от ековимистерството.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?