Животът на един депутат струва 30 000 лева според администрацията на НС

Животът на един депутат струва 30 000 лева според администрацията на НС

Точно 30 000 лв. струва животът на един народен представител. Оценката е на администрацията на Народното събрание, която миналата седмица е обявила обществена поръчка за сключване на групова рискова застраховка “Живот” на 240 депутати.

Застрахователят ще получи до 50 000 лв., без ДДС, а срокът на застраховката ще е една година.

През това време всеки народен представител ще бъде застрахован за сумата от 30 000 лв., която застрахователят ще трябва да изплати, ако се стигне до смърт от инфаркт или инсулт, при пътнотранспортно произшествие или от посегателство на трето лице, съобщава БГНЕС.

Премията са изплаща при обстоятелства, свързани или станали по време на изпълнение на служебните задължения от народните представители. Ако депутат почине при битов инцидент или от общо заболяване, тогава застрахователната премия пада на 15 000 лв. Същите компенсации са предвидени и ако се стигне до трайна неработоспособност на народните представители.

При временна нетрудоспособност депутатите ще получават между 4 и 12 % от 15 000 лв., в зависимост от периода, в който няма да могат да изпълняват задълженията си.

Застрахователят е задължен да изплати обезщетението в 15-дневен срок, но само срещу предоставянето на всички документи, доказващи претенцията по основание и размер. При предсрочно прекратяване на мандата на народен представител, застрахователното покритие също се прекратява.

Споделяне

Още от България

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?