Жозе Барозу и Кристалина Георгиева откриха в Брюксел Център за отговор при кризи

Председателят на Европейската комисия Жозе Барозу и еврокомисарят по международното сътрудничество, хуманитарната помощ и действията при кризи Кристалина Георгиева откриха нов център за наблюдение на кризи, предаде БТА от Брюксел.

Европейският център за отговор при кризи ще работи денонощно, като наблюдава и осигурява действията при възникнали бедствия в Европа и по света. Целта е постигането на по-добра координация и по-бърза и по-ефективна намеса.

Държавите от ЕС трябва да имат още по-добро взаимодействие при все по-честите и сложни бедствия, коментира Барозу. По неговите думи новият център е "произведение на изкуството" и ще помогне в защитата на гражданите.

Опитът ни показва, че няма държава по света, която да е защитена напълно от бедствия, независимо колко е подготвена, коментира комисар Георгиева. Според нея съвременните бедствия изискват бързи и общи ответни действия, които да спасяват човешки живот. Тя поясни, че цел на центъра е осигуряването на възможност ЕС да отвръща по-бързо и ефективно на бедствията, причинени от природата и от човека.

Центърът ще може да работи с три едновременни бедствия, настъпили в различни часови зони. Той ще обработва сигнали със зов за помощ, получени от пострадалите държави. Центърът ще служи за място за анализ и разпределение на задачите между ЕК, отделните страни от ЕС, пострадалата държава, хуманитарните партньори и екипите за гражданска защита на мястото на събитията.

Чрез центъра ще бъдат координирани пратките с осигуряваната помощ, както и изпращаните за съдействие специалисти. Очаква се също така да бъде избегнато излишното и скъпо повторение на действията в случай на бедствие.

Очаква се в близко бъдеще 32 държави, които са част от механизма на ЕС за гражданска защита, да могат предварително да заявят доброволно възможностите, които са поставили в готовност за задействане в много кратки срокове в случай на необходимост - самолети, тежко оборудване, издирвателни екипи. В механизма, освен държавите от ЕС, участват също Хърватия, Македония, Исландия, Лихтенщайн и Норвегия.

Споделяне

Още от Европа

Одобрявате ли изгонването на 70 руски дипломати?