Журналисти от ЕС сезират Барозу за побоя в София

Журналисти от страните в Европейския съюз изразяват възмущението си от побоя, нанесен от българската полиция над фоторепортера Емил Иванов,  както и от отказа на властите да преследват полицаите, “замесени в този срамен инцидент”. Това се казва в протестно писмо, адресирано до председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу.

Организацията "Репортери без Граници" и "Европейската Федерация на Журналистите" осъдиха тази агресия, както и мнението на властите от 21 май, че липсват доказателства, за да се предприеме разследване, въпреки заключенията на медицинската експертиза, които изобщо не са двусмислени, продължава писмото, публикувано в сайта podpiski.org.

Журналистите припомнят, че последният случай, при който техен представител е бит от полицията, е бил през 2001 г. в Генуа. Тогава между органите на реда и протестиращи антиглобалисти възникнаха редица инциденти, а сред малтретираните от полицията имаше и журналисти.

“Трябваше да дочакаме присъединяването на България, което стана възможно въпреки корумпираната съдебна система и тесните връзки между мафията и властта, за да се върне насилието над журналисти. Принудени сме да признаем, че днес България е единствената страна в Европа, където полицията бие журналисти”, посочва се в писмото. В него се настоява ЕК да отбележи инцидента с Емил Иванов и да изиска провеждането на честно и равнопоставено разследване.

Журналистите смятат, че полицейският произвол се добавя в дългия списък с факти, които пречат България д бъде наречена пълноценна европейска страна. Та настояват случаят да намери място в доклада на ЕК за България, който трябва да бъде представен след месец. 

“Желаем също този доклад да бъде публичен. Въпросният инцидент показва ясно, че прилагането на европейските правни достижения в България трябва да бъде наблюдавано не само от европейските чиновници, но също така и от пресата, и общественото мнение в България и ЕС”, пишат още журналистите от Европа до председателя на ЕК Барозу.

Споделяне

Още от България