Журналисти с акция в подкрепа на колега от Mediapool

Група във Фейсбук организира протест в защита на нашия колега Борис Митов и на правото на журналистите да пазят източниците си на информация, съобщи сдружението "Журналисти за прозрачно управление".

До момента 712 души са заявили желание да протестират пред Съдебната палата в понеделник от 9 часа. За този час Борис Митов е извикан за повторен разпит от Софийска градска прокуратура.

На 4 април Борис Митов публикува статия "Българският "Уотъргейт": А кой ще проверява проверяващия?". В нея основно действащо лице е заместник-градският прокурор Роман Василев и делата, които е вършил. Той е подвел дори настоящия главен прокурор Сотир Цацаров, когато е председател на съда в Пловдив, да издаде разрешение за подслушване със специални разузнавателни средства по делото за подкуп на бившия военен министър Николай Цонев, бившия главен секретар на финансовото ведомство Тенчо Попов и съдия Петър Сантиров.

Само час след излизането на материала Митов е извикан по телефона в Софийска градска прокуратура за разпит от прокурор Драгомир Янчев. Той му предлага да издаде източниците си на информация, в противен случай го очаква затвор до 5 години. Борис Митов отказва. Сега е призован за повторен разпит в понеделник.

Споделяне

Още по темата

Още от България