Журналисти ще участват в Wikipedia маратон за свободата на медиите

Предишното издание на "маратона" се проведе през ноември 2016 г. в Белград.

Журналисти, студенти, активисти и ентусиасти ще се включат във второто издание на Wiki4MediaFreedom edit-a-thon – работилница за допълване и обогатяване на данните за свободата на медиите на онлайн енциклопедията Wikipedia. Първото издание се проведе миналата година в Белград.

Своеобразният маратон по писане ще се проведе на 27 ноември, понеделник, от 9 до 17 ч. в "Червената къща" в София. Това става ясно от съобщение на Асоциацията на европейските журналисти – България (АЕЖ), който разпространи и повече детайли за събитието.

Организатори са италианската медийна организация OBC Transeuropa, АЕЖ, британската организация mySociety, както и Wikimedians of Bulgaria User Group.

Целта на инициативата е да подобри достъпността до знания за свободата на медиите и плурализма в най-голямата отворена енциклопедия в света.

В еднодневния писателски маратон могат да се включат Wikipedia активисти, журналисти, медийни активисти и експерти, студенти, както и всички, имащи интерес да работят заедно, за да подобрят обема и качеството на съдържанието на Wikipedia, посветено на свободата на медиите и теми, свързани с прозрачността.

Освен да обогати данните на онлайн енциклопедията, работилницата насърчава създаването на нови обединения на журналисти, активисти, както и общностите, подкрепящи Wikipedia и достъпа до отворени данни.

Събитието е част от Wiki4MediaFreedom, инициатива, създадена в рамките на Европейския център за свобода на печата и медиите, допринесла за създаването на десетки качествени материали за свободата на словото в Wikipedia след 2015 г., когато се проведе първото издание на работилницата в Белград.

Създадената информация представлява своеобразна "енциклопедия на медийната свобода”, която предлага обстоен преглед на медийната среда в Централна и Източна Европа, Балканите и страните от Източното партньорство. Всички разработени до момента материали са достъпни на дигиталната платформа Resource Centre for Press and Media Freedom.

В рамките на събитието в понеделник участниците ще имат възможността да се включат в обучение за използване на Wikidata - база с отворени данни за журналистически разследвания и проекти в областта на отчетността и прозрачността с фокус върху политиката. Базата с данни е вдъхновена от проекта "Всеки политик”, EveryPolitician, насочен към събиране на достъпни отворени данни за депутати на държавно равнище, осъществен от британската неправителствена организация mySociety.

Споделяне
Още от Общество