Журналисти ще участват в Wikipedia маратон за свободата на медиите

Предишното издание на "маратона" се проведе през ноември 2016 г. в Белград.

Журналисти, студенти, активисти и ентусиасти ще се включат във второто издание на Wiki4MediaFreedom edit-a-thon – работилница за допълване и обогатяване на данните за свободата на медиите на онлайн енциклопедията Wikipedia. Първото издание се проведе миналата година в Белград.

Своеобразният маратон по писане ще се проведе на 27 ноември, понеделник, от 9 до 17 ч. в "Червената къща" в София. Това става ясно от съобщение на Асоциацията на европейските журналисти – България (АЕЖ), който разпространи и повече детайли за събитието.

Организатори са италианската медийна организация OBC Transeuropa, АЕЖ, британската организация mySociety, както и Wikimedians of Bulgaria User Group.

Целта на инициативата е да подобри достъпността до знания за свободата на медиите и плурализма в най-голямата отворена енциклопедия в света.

В еднодневния писателски маратон могат да се включат Wikipedia активисти, журналисти, медийни активисти и експерти, студенти, както и всички, имащи интерес да работят заедно, за да подобрят обема и качеството на съдържанието на Wikipedia, посветено на свободата на медиите и теми, свързани с прозрачността.

Освен да обогати данните на онлайн енциклопедията, работилницата насърчава създаването на нови обединения на журналисти, активисти, както и общностите, подкрепящи Wikipedia и достъпа до отворени данни.

Събитието е част от Wiki4MediaFreedom, инициатива, създадена в рамките на Европейския център за свобода на печата и медиите, допринесла за създаването на десетки качествени материали за свободата на словото в Wikipedia след 2015 г., когато се проведе първото издание на работилницата в Белград.

Създадената информация представлява своеобразна "енциклопедия на медийната свобода”, която предлага обстоен преглед на медийната среда в Централна и Източна Европа, Балканите и страните от Източното партньорство. Всички разработени до момента материали са достъпни на дигиталната платформа Resource Centre for Press and Media Freedom.

В рамките на събитието в понеделник участниците ще имат възможността да се включат в обучение за използване на Wikidata - база с отворени данни за журналистически разследвания и проекти в областта на отчетността и прозрачността с фокус върху политиката. Базата с данни е вдъхновена от проекта "Всеки политик”, EveryPolitician, насочен към събиране на достъпни отворени данни за депутати на държавно равнище, осъществен от британската неправителствена организация mySociety.

Споделяне

Още от Общество

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?