Златистия обжалва 18-годишната си присъда пред ВКС

Състав на Върховния касационен съд /ВКС/ ще се произнесе в законовият едномесечен срок по жалбата на Злати Златков-Златистия срещу наложената му 18-годишна присъда за убийството на Любомир Мантарков. На днешното заседание по делото адвокатите на Златистия поискаха да бъде отменена присъдата или убийството да бъде преквалифицирано от умишлено в убийство в състояние на афект, предаде БТА. В мотивите си те посочиха, че съдът, наложил присъдата, не е взел предвид част от доказателствата.

На 6 февруари т.г. наказателен състав на Софийския апелативен съд осъди Златков на 18 години лишаване от свобода при първоначален усилено строг режим за изтърпяване на наказанието заради убийството на Любомир Мантарков. На 23.11.1997 г. около 5 ч. сутринта в гр.Дупница Златистия с още двама пристигат в бар "Астика", като преди това са употребили голямо количество алкохол в друго заведение, и започват скандал, предизвикан от Златков, с дисководещия. В качеството си на управител на заведението се е намесил Любомир Мантарков като се е опитал да предотврати скандала и е извел Златистия извън бара.

Златков се ядосал на Мантарков, отишъл в дома на бившата си съпруга, взел пушка "Мозберг" и се върнал обратно. Пред заведението имало много хора, включително полицаи, извикани заради инцидента. Златков видял Мантарков, разменили си закани и стрелял по него. В същото време, за да предотврати друга стрелба, единият от полицаите стрелял по подсъдимия. На път за болницата Любомир Мантарков починал.

Делото за убийството е от 1998 г. като първоначалната присъда от 12 години, постановена на 25.06. 1999 година от Кюстендилския окръжен съд, беше намалена на 4 години след обжалване пред Софийския апелативен съд, който прие, че Мантарков е предизвикал Златков да стреля. На 18 август т.г. служители на Националното централно бюро "Интерпол" доведоха в страната ни Златистия след като стана ясно, че той е успял да напусне пределите на страната ни и бе обявен за международно издирване. На 29 април колегите им от Белград информираха, че Златков е открит в Черна гора.

Още от България

Какво се крие зад истерията с "отнемането и продаването на деца"?