Златото най-скъпо от 1980 г. насам

Цената на златото достигна във вторник вечерта българско време най-високото си равнище от 1980 г. в резултат на поевтиняването на долара до нов исторически минимум спрямо еврото и на фона на рязкото поскъпване на петрола, предаде в сряда БТА, като се позовава на К2Капитал.

В края на сесията на Нюйоркската търговската борса в сряда декемврийските фючърси на златото се повишиха с 12.60 долара или с 1.6% до 823.40 долара за тройунция. При търговете през деня цената на златото достигна 828 долара за тройунция.

Анализатори прогнозират, че цената на златото може да се повиши над историческия си максимум от 21 януари 1980 г., когато цената при закриване на търговията бе 825,50 долара за тройунция.

Високите цени на петрола оказват значително влияние на пазара на златото, тъй като много инвеститори използват благородния метал като застраховка от инфлационни рискове. Поевтиняващият долар също поражда напрежение на фона на предупрежденията на анализаторите от Морган Стенли (Morgan Stanley), че курсът на щатската валута може "рязко да се понижи".

Споделяне

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?