Зоран Живкович е кандидатът на партията на Зоран Джинджич за премиер на Сърбия

Зоран Живкович, заместник-председател на Демократическата партия на убития сръбски премиер Зоран Джинджич, ще бъде кандидатът на партията за премиер на Сърбия, предаде Бета. Това реши на днешното си заседание в Белград Главният комитет на ДП, ден след погребението на Зоран Джинджич.

Кандидатурата на Живкович за поста трябва да бъде одобрена от сръбския парламент, който ще заседава следващата седмица. Борис Тадич ще бъде кандидат за министър на отбраната в Съвета на министрите на Сърбия и Черна гора.

Заместник-председателят на ДП Чедомир Йованович е предложен за вицепремиер в сръбското правителство. Съгласно решението на Главния комитет Зоран Живкович ще ръководи ДП до вътрешните избори в партията, предвидени за догодина.

За членове на председателството бяха избрани заместник-председателите на ДП Зоран Живкович, Гордана Чомич, Борис Тадич и Чедомир Йованович.

Извънредното положение в Сърбия ще продължи най-късно до края на април, каза Зоран Живкович, заместник-председател на Демократическата партия след заседание на главния ѝ комитет, на който той бе номиниран за премиер на Сърбия.

Според Зоран Живкович властите не са мислили да въвеждат извънредното положение завинаги. Постепенно медиите ще бъдат освободени от задължението да публикуват само официалната информация на полицията и армията по залавянето на убийците на премиера Зоран Джинджич, каза още Зоран Живкович.

Цензурата върху централните всекидневници и електронните медии в Сърбия бе въведена в първия ден от обявяването на извънредно положение. Днес вестник "Вечерне новости" пише, че е арестуван директорът на списание "Идентитет" Сърджан Миайлович заради публикация със заглавие: Джинджич - цел на платен убиец, обвинените от Хага сърби плащат за атентата.

Името на Миайлович се намира в списъка на обвинените за убийството на Зоран Джинджич, който бе разпространен от сръбското правителство веднага след атентата.

Споделяне

Още от Балкани