Звезда от февруарските протести и Пламен Юруков със свои предавания по News7

Ангел Славчев. Сн: БГНЕС

Бившето лице от февруарските протести срещу кабинета "Борисов" и един от летните протестиращи, които обаче отпуснаха кредит на доверие на Пламен Орешарски – Ангел Славчев започва свое предаване по близката до властта телевизия News7. Тя е част от групата канали около ТВ7, свързвани с Делян Пеевски и Корпоративна банка.

Според съобщение от медията предаването ще се нарича "Граждански контрол" и ще се излъчва всеки делник от 12 ч. "Неговата основна цел е да работи за опазване и отстояване на гражданските права на зрителите, както и да разрешава различни проблеми, свързани с държавните и частните институции", съобщават още от медията.

"Младият и зареден с изключителен хъс водещ ще кани в студиото си политици, икономисти и експерти, пред които ще показва ежедневно проблемите на хората от всяка точка на България и заедно с тях ще търси решението им. Всеки проблем, по който работят кореспондентите и репортерите на предаването, ще бъде коментиран в ефир от подаването на сигнала до разрешаването му. В резултат, зрителите ще видят мини-филм с продължителност между 15 и 25 минути", съобщава близкият до медийната група на Пеевски сайт bnews.

През пролетта Славчев учреди заедно с Дончо Дудев и Янко Петров "Движение за граждански контрол", откъдето очевидно е заимствано и името на предаването му.

В средата на август пред БНР Янко Петров съобщи, че Славчев ги е изоставил, за да се влее в бъдещата партия на "лицето на ТВ7" Николай Бареков.

Близостта между Бареков, който слезе от екран, за да "влезе" в политиката, и Славчев датира от пролетта на тази година, когато двамата бяха засечени на среща в столичен хотел при организирането ацията на митинг, тъй като започна да прави "гражданска опозиция", която така и не просъществува.

Освен звездата на февруарските бунтове срещу ГЕРБ предаване по News7 ще води и бившият лидер на СДС Пламен Юруков. Форматът ще бъде публицистичен и ще се казва "ПИН-код. Към момента Юруков е лидер на учредена от него партия ВОТ-Консерватори, която има няколко общински съветника в страната. На последните избори той се оказа в листите на Демократическата партия на Александър Праматарски.

Юруков председателстваше СДС от средата на 2007 г. до края на 2008 г. Веднага след избирането му за лидер на синята партия в публичното пространство се появиха публикации, че в новото ръководство се е озовал човек, който сътрудничел на новите спецслужби с псевдоним "Сотир". Юруков, който е почетен консул на Казахстан в България, категорично отрече да е агент.

Политическите му позиции се разклатиха силно през есента на 2008 г. поради съмнения около бизнеса му, обвинения в корупция, заиграване с ДПС и твърдения на НАП, че е излъгал в данъчната си декларация.

Впоследствие изключения към настоящия момент от СДС негов бивш лидер Мартин Димитров спечели председателския пост в съюза на вътрешнопартийни избори, а Пламен Юруков предизвика серия от скандали в партията, целящи да не се регистрира бившата Синя коалиция.

През май 2009 г. той бе изключен от СДС с почти единодушно решение на Националния съвет поради опита за вътрешнопартиен преврат точно преди парламентарните избори.

Тогава Юруков и бившият му заместник Пламен Радонов спретнаха незапомнен политически скандал, който прерасна и в съдебен, след като създадоха маса процедурни пречки пред регистрацията на Синята коалиция в ЦИК, което едва не попречи на бившата му партия да се яви на изборите.

Споделяне

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?