Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

В МВР вече работят само 4-5 пенсионери – пилоти на хеликоптери

Цветанов обяви за завършена обещаната реформа в министерството си отличник

25 коментара
Сн. БГНЕС

Пенсионерите, работещи в системата на МВР, вече са едва 4-5 човека, които са ангажирани с пилотирането на хеликоптери на "Гранична полиция", тъй като са много добре подготвени бивши кадри на военното министерство.

Това обяви вътрешният министър Цветан Цветанов по време на презентацията си "Реформата на МВР: състояние и перспективи", имаща за цел да покаже преизпълнението на ангажиментите за структурни реформи във ведомството, поети от ГЕРБ в началото на мандата през 2009 г.

По думите му през последните 2 години и половина са били съкратени общо 214 работещи пенсионери след анализ на данните в Националния осигурителен институт. Компромис е направен само за бившите военни летци, заети с охраната на границите на страната, за да не се налага обучение на нови служители.

Освен тях поетапно са съкратени 3000 щатни бройки в МВР, без обаче да бъдат премахвани реално заети работни места, уточни Цветанов. Предстои Министерският съвет да намали в сряда щатовете в министерството от 58 170 на 55 170, като действително заети от тях ще останат 53 440.

Министър Цветанов пред ТВ7 за реформата в МВР и "най-важното, което се осъществява от това правителство"

Водещ Николай Бареков: В края на краищата ще сливате отделни звена в МВР и ще съкратите над 3000 полицаи. Вярно ли е това?

Цветан Цветанов:...И предизборната програма, там е залегнало съответното сливане, изчистване профила на двете основни звена в сектора за сигурност – ДАНС и МВР, което беше направено в началото на мандата, и разбира се днес ще обявим, че с разговорите, които сме водили и със синдикатите, ще бъдат съкратени 3000 служители в МВР. Но това е плавен, осъзнат процес, който е провеждан в рамките на две години и половина.

Още

Това е поредното орязване на т. нар. кухи бройки в МВР за последните няколко години, като от 2009 г. насам са съкратени над 10 000 незаети места без това по някакъв начин да е намалило разходите на министерството за заплати.

"Днес спокойно можем да съкратим 3000 щатни бройки, които в последните 2 години са били реално заети", обяви Цветанов в началото на презентацията си, след което уточни, че всъщност въпросното съкращение нямало да засегне нито един полицай. Причината е, че заетата част от тези места е била освободена по естествен път от служителите, достигнали пенсионна възраст.

Дянков похвали МВР като един от отличниците в правителството

След като Цветанов обобщи свършеното от екипа му от 2009 г. насам, припомняйки вливането на "Гражданска защита", телефон 112, специалната куриерска служба и бюрото за връзка с ОЛАФ – АФКОС в МВР, финансовият министър Симеон Дянков не спести похвалите си, определяйки силовото ведомство, като "едно от четирите министерства отличници".

По думите му до момента МВР е изпълнило 80% от задълженията си, планирани от Съвета за административна реформа. Добави и че след обединяването на закритото министерство на извънредните ситуации (МИС) с вътрешното ведомство бюджетът на второто реално е намалял през последните две години с около 20%.

"Утре ще сме преизпълнили плана си за 15% намаляване на държавната администрация", приповдигнато заключи Дянков без да коментира кои са останалите ведомства, които така успешно съкращават щатовете си. Не стана ясно и дали подобно на МВР останалите ведомства-отличници също режат основно незаети работни места, имитирайки реформа.

Цветанов обърна голямо внимание на бюджета на вътрешното министерство, подчертавайки, че критиките за прекалено раздутите годишни разчети всъщност са чисти спекулации, тъй като не взимат предвид сериозното увеличение на ведомствените структури през последните две години. Според предварително подготвените данни на министъра общият бюджет на МВР, МИС и специалната куриерска служба през 2008 и 2009 г. е възлизал на над 1.09 млрд. и на над 1.1 млрд. лева, докато през следващите три години предвидените средства варират между 0.9 млрд. и малко над 1 млрд. лева.

Годишната издръжка на един полицай е 10 000 евро при средна за ЕС – 20 000

За да илюстрира още по-добре пестеливостта на МВР, Цветанов посочи, че средната годишна издръжка на един роден полицай е около 10 000 евро, докато останалите страни-членки на ЕС отделяли поне по 20 000. Той изрази надежда, че "дай Боже" в следващите години това да се промени, включително и за останалите професии, като учителите и лекарите.

По-рано от ефира на ТВ7 Цветанов обяви, че до лятото трябва да бъдат обединени криминалната и охранителната полиция на централно ниво. В отговор на въпрос дали тези промени са в отговор на критиките, че ГЕРБ превръща страната в полицейска държава, Цветанов заяви: "Това, което правим в МВР от началото на мандата, е да изпълняваме предизборната си програма – сливане, изчистване на профила на двете основни звена в сектора за сигурност – ДАНС и МВР".

По думите му покрай "всички тези спекулации и скандали, които някои провокират и желаят да бъдат актуални в обществото, всъщност се пропуска най-важното, което се осъществява от това правителство". В този смисъл той посочи приетата стратегия за интеграция на ромите и националният механизъм за борба с трафика на хора, приет преди година.

По-късно в МС Дянков от своя страна категорично отрече неофициалните информации в медиите за раздадени 233 000 лева като бонуси във финансовото министерство в края на миналата година. По думите му във ведомството не е имало нито коледни добавки, нито 13-та заплата, а някои служители просто са получили премии от по 1000 лева на човек за добре свършена работа.

Като примери Дянков посочи екипите, които възстановили държавната собственост върху НДК, извадили България от енергийния проект "Бургас – Александруполис" и са работили по сертифицирането на разходите по европейските проекти.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

25 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #25

    10 000 евро на полицай при заплата 1000 лева на месец... За смешковците от ДАНС при заплата 2500 лева, значи 25 000 евро... Ебаси.... Богата държава... Какво заработва един от ДАНС за 50 хиляди? Ми те 99% от тях не са виждали жив разузнавач? Ааааа.... Цецо....

  2. Анонимен
    #24

    ...А имат ли още хеликоптери? Щото бяха приключили с наличните...

  3. Анонимен
    #23

    "В МВР вече работят само 4-5 пенсионери" ОСТАНАЛИТЕ СА КРЕ-ЕНИ. КАТО НАЧАЛНИКА СИ И НЕГОВИЯ НАЧАЛНИК.

  4. Анонимен
    #22

    ..."Годишната издръжка на един полицай е 10 000 евро при средна за ЕС – 20 000"... Някъде четох, че България има най-много полицаи и прокурори на глава от населението в ЕС. Компенсираме качеството с количество?

  5. Анонимен
    #21

    АНТОН АНГЕЛОВ който е пенсионер отдавна и е шеф в риминална и той ли ще си отиде или понеже е приятел на Цвъцко го гласят за главен секретар, какви промени какв и пет лева

  6. Анонимен
    #20

    Докато Цветанов гони пенсионерите, дянков раздава премии. Вярно е, че младите хора не проявяват интерес към силовите ведомства. А дянков да прочете приказката за владетеля, който заповядал да убият всички стари хора......

  7. ЛАМБО
    #19

    ФМ на Дянков било с 11 000 чиновници, и годишни заплати от 150 милиона лева А в Нова Зеландия няма министерство с повече от 350 служители Затова в Софето са добре и гласуват за всеки, който е на власт.

  8. Анонимен
    #18

    Това правителство противопоставя различните съсловия, бягайки от истинските проблеми.посока.
    Работещите пенсионери ли са проблем на държавата и МВР ??!?!
    Ако е така защо в МВР освен съкратените 3000 вакантни места има още 1000 свободни ?!?!
    Къде са така бленуваните младежи ?!? Нали има безработица ?!?
    Истината е друга.Няма млад и кадърен човек, който да отиде в МВР или МО, да го правят на маймуна самозабравили се началници на които им липсва времето когато безчинстваха с наборните войници и

  9. Анонимен
    #17

    По вярното е, че 4-5 от пилотите не са пенсионери.Ама то кое ли им е вярно та и това.

  10. Анонимен
    #16

    Ами нали Цеци и той е пенсионер! Да си ходи и той - така пенсионерите ще станат цели 7. А иначе големият въпрос е дали милицията може да стане полиция - т.е. да върши работа в полза на обществото, което за сега не е така.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.