Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Българо-украинска група ще решава спора с Ямбургската газова спогодба

0 коментара
Българо-украинска група ще решава спора с Ямбургската газова спогодба
България и Украйна ще създадат в двумесечен срок смесена работна група, която до юни 2011 г. да предложи на правителствата решение за регулиране на въпроса с подписаната през 1986 г Ямбургска спогодба. За това са се разбрали министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков министърът на горивата и енергетиката Юрий Бойко по време на първата от шест години сесия на междуправителствената комисия, проведена на 6 и 7 декември в Киев, съобщиха от Министерството на икономиката, енергетиката и туризма (МИЕТ) във вторник.

Съгласно този документ Украйна дължи на България около 200 млн. куб. м. природен газ за извършено от българска страна строителство на украинска територия за периода 1992-2000 г.

Двамата министри са обсъдили и възможността за участие на български фирми в модернизацията на украинската газопреносна система. Страната ни ще подпомогне Украйна при въвеждането на евронормите в енергийния сектор и установяването на ефективни правила за транзита на газ и механизъм за решаване на спорове, допълниха от МИЕТ.

“За нас е важно да имаме гаранции за сигурността на преноса, за да не допуснем отново кризата през 2009 г., когато страната ни претърпя 250 млн. евро преки загуби“, заявил Трайков, цитиран от ведомството си.

Според него партньорството на Киев с България като член на ЕС носи преимущества - както за двустранното сътрудничество, така и за развитието на икономическите връзки между Украйна и общността, които могат да бъдат използвани ефективно.

Българският министър коментира още, че голямото предизвикателство пред страната ни в отношенията с Украйна е сериозният търговски дисбаланс и свиването на стокообмена в условията на криза. От впечатляващите 3 млрд. долара през 2008 г., през 2009 - 2010 стокооборотът ни е намалял наполовина.

Потенциалът на страната ни да разшири пазарното си присъствие в Украйна е в насърчаване на износа на традиционни експортни български стоки, като нефтени масла, медикаменти, козметика, химически продукти, машини и оборудване, както и партньорство в нови сфери - хранителната промишленост и оборудване за нея, подемно-транспортни и металообработващи машини, оптическо и електронно оборудване, селскостопанска продукция, вино, текстил и други, подчерта Трайков.

Той се срещна и с министъра на икономиката на Украйна Васил Цушко, с когото обсъдили условията за осигуряване на свеж финансов ресурс за бизнеса в условията на криза и възможностите за по-лесен достъп до банково финансиране чрез създаване на смесени предприятия с участието на страна-член на ЕС.

Работата на 6-та междуправителствена сесия в Киев приключи с подписването на протокол, който предвижда общи механизми за насърчаване на инвестициите и бизнес-партньорствата в двете страни. До февруари 2011 г. агенциите за инвестиции на България и Украйна ще подготвят Меморандум за сътрудничество, който ще урегулира обмена на информация и насърчаването на бизнес-контактите чрез организиране на бизнес-форуми, съвместно участие на изложения, сътрудничеството между регионите и други.

Меморандум за сътрудничество ще бъде подписан и между българската агенция за малки и средни предприятия и Държавния комитет за предприемачество на Украйна. В протокола от междуправителтвената сесия се предвижда още страните да обменят информация за нови туристически продукти и да популяризират възможностите за специализиран туризъм. За първите девет месеца на 2010 г. над 130 000 украински туристи са посетили страната ни, което е с 33.6 повече спрямо същия период на 2009. Това нарежда Украйна на 12 място по брой чуждестранни туристи у нас, допълниха от МИЕТ.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.