Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Германският бизнес се оплака от лоши нормативни актове и бавни реформи

Сериозните инвеститори трудно виждат положителните страни на България

28 коментара
Сн. БГНЕС

Германският бизнес обяви, че в България се "чувства отчасти несигурен" и среща много трудности, сред които пропуски в правото и "не добре премислени нормативни актове".

 

В сряда президентите на Асоциацията на индустриалните търговски камари и на Германско-българската търговска камара - Ханс Дрифтман и Бертрам Ролман се срещнаха с държавния глава Росен Плевнелиев и премиера Бойко Борисов.

 

Представителите на германския бизнес заявиха интерес към инвестиции в България, но в същото време дипломатично се оплакаха от сериозни проблеми в страната.

 

Ролман се позова на международни анализатори, според които България не е много сигурно място от гледна точка на правото и допълни, че водещи инвеститори със сериозни капитали, които имат намерение за дългосрочни вложения у нас, срещат сериозни трудности.

 

Той коментира, че реформите в правосъдието, здравеопазването и икономиката в България не вървят достатъчно бързо. Заради това на потенциални нови инвеститори в България им е трудно "да видят положителните страни", а от друга страна много българи с добро образование трудно виждат перспективата си в страната.

 

Дрифтман от своя страна посочи, че страните в Югоизточна Европа могат да привличат германски инвестиции само, ако имат честни и ясни рамкови условия.

 

"Само при добри рамкови условия фирми от областта на доставките могат да идват в страните ви. Това са отнася особено за България. Германските инвеститори се чувстват отчасти несигурни в страната. Важното е да разговаряме по тези въпроси, да не ги оставим без да сме ги обсъдили. Водихме и стратегическа дискусия”, каза Дрифтман.

 

Ролман продължи темата като обяви, че от една страна България осигурява прекрасни рамкови условия, но от друга "тези условия биват пометени от не добре премислени нормативни актове, които биват краткосрочно приемани".

 

"Германската икономика вижда изключително голям потенциал в България, с удоволствие ще подкрепим България при условие, че тя самата го иска", каза още Дрифтман.

 

В същото време Дрифтман отбеляза, че България има "солидна бюджетна политика и политически успехи" и в днешните несигурни времена България е "котва" за сигурност и стабилност.

 

Премиерът Борисов от своя страна обяви, че разговорите са били открити и е имало "конструктивна аргументация".

 

"Намалихме цената на "зелената енергия" и германската компания Бош се присъедини към нашата енергийна система на цена 180 лева за мегаватчас, а не за 485 лева. Българските граждани са ми по-мили и тези милиони евро, които щеше да вземе германската фирма щяха да излязат от джоба на българите. Приемам критиката или недоволството, но между това инвеститорите да останат недоволни или българските граждани, бих избрал да застана на страната на хората ", каза Борисов.

 

Така премиерът за пореден път нападна чуждестранни инвеститори в България. Борисов обаче каза, че е убеден, че през следващите една-две години голям немски завод ще изнесе производството си в България, защото страната ни е с добър инвестиционен климат.

 

Ханс Хайнрих Дрифтман е на посещение в България по покана на президента Росен Плевнелиев.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

28 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #28

    Германският бизнес се оплака, че още не може да започне производството на автомобили (германски) в България.

  2. Анонимен
    #27

    Като гледам какъв е профила на хората които успяват днес, трябва да ви кажа че не сам впечатлен, айде нека бъда по- конкретен стара загора, ми то торби тарикати и много странно от уж противополжни партий. профила им един и същ бил той от ГЕРБ, БСП СДС ДПС, отявлени тарикати, знаещи всички тайни- как стават нещата от живота, как се печелят сделки, ма хора не беше така преди, сега една масова мутризация завладява всичко отвсякаде и са си много добре, и тези посредствени хора да изпуснат властта - не, ще става още по трудно за родната "интелигенция" ако изобщо е такава- е това си изработихме с многото акъл

  3. Анонимен
    #26

    Боко си обича матряла. Не само го обича, а силно люби го тоз матрял, като остава цените на горивата, храните, енергията и всичко останало, да се реят в небесата. По някой път като знак за великодушие Боко се намесва в ценообразуването заммразявайки цени на горива и храни, защото за да става любовта с матряла трябва малко да се поотпусне. А немските инвеститори са същите бандити, като наште, ама не са минали през Симеоновската школа и не са от наште и за да правят бизнес трябва да плащат яко на наште

  4. Анонимен
    #25

    Струва ми се че много от участниците вьв форума не живеят в Бьлгария. Аз сьщо, но ми е мьчно за този изстрадал народ. До кога ще тьрпят начело на дьржавата да бьдат необразовани господа, меко казано. Дали защото народьт ни е на сьштото ниво? Някой каза -народа прощава но не забравя. Вьпросит е - кога ще се осетим че ни управлкяват некьдирници.

  5. Анонимен
    #24

    Който е дошъл да инвестира в африканска държава няма право да се оплаква!

  6. Анонимен
    #23

    бат Боко не може да смогне да им целува задниците и онези пак недоволни. разкара един куп руски и китайски инвеститори, като им промени условията, сложи Немски фирми и пак се осраха.

  7. Анонимен
    #22

    Голям завод за какво?Може би отпадъци?За друго май не ставаме.

  8. Анонимен
    #21

    Вавно и методично мутрата прилага политика на отблъскване на западните инвеститори и продава всичко на руснаците.

  9. Анонимен
    #20

    Германците говорят за реформи в икономика, правосъдие, здравеопазване. Боко говори за зелена енергия и за любовта, която изпитва към българските граждани. А не към немската фирма. Пак не е разбрал за какво става дума.

  10. Анонимен
    #19

    18, позволи ми малко да те корегирам. На гърците не им вярват, а от нас просто не се интересуват!

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.