Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

Еколози: Снимките на “Непобедимите” заплашват прилепите

11 коментара

Десетки сигнали за това, че снимането на филма “Непобедимите 2” в Деветашката пещера застрашава обитаващите я прилепи са затрупали неправителствени организации и Центъра за изследване и защита на прилепите към БАН, съобщиха от екосдружението “Зелени Балкани” в петък.

Снимането на холивудската продукция засяга едно от трите най-значими подземни местообитания на прилепи в Европа, уточняват от неправителствената организация.

Деветашката пещера приютява зимуващи колонии от прилепи, достигащи до 60 000 индивида. В пещерата зимуват 13 защитени вида прилепи и тяхното безпокойство е абсолютно забранено в този период, през който те са особено уязвими. Въпреки това стана ясно, че в ущърб на заповедта за обявяване на защитената територия, Регионалната дирекция по околна среда и води (РИОСВ) в Плевен е съгласувала снимането на филма в Деветашката пещера.

“Получихме уверението на “Бояна филм”, че няма да има нищо, което да застраши прилепите и другите обитатели на пещерата“, заяви представител на РИОСВ – Плевен в интервю пред Радио Видин.

Проверка на място от Центъра за изследване и защита на прилепите установила, че "уверението" не се спазва. В пещерата се извършвали “мащабни дейности”. Освен специално построения за целите на продукцията бетонен мост, в природното местообитание са ступани строителни материали, изгражда се релсов път, движат се камиони и тежкотоварни машини, както и десетки работници, усилено работещи по продукцията. Шумовото и светлинно замърсяване засягат полусветлата част на пещерата, както и места, които със сигурност се използват от прилепите по време на тяхното зимуване.

Няма информация за осъществяването на постоянен контрол от страна на експерти и към момента не са ясни мащабите на негативното въздействие върху зимуващите прилепи, казват от “Зелени Балкани”.

Остава без отговор въпросът защо РИОСВ Плевен е “съгласувал” дейности, които изрично противоречат на заповедта за обявяване на защитената територия, като по този начин е допуснала нарушение на Закона за защитените територии, Закона за биологичното разнообразие, както и международни споразумения, по които България е страна.

“Всички ние сме фенове на актьорите от филма “Непобедимите“ и се радваме, че подобни продукции се снимат в страната ни. Въпреки това, България е правова държава и не можем да допуснем нарушаване на природозащитното ни законодателство”, казва Елена Стоева от неправителствената организация.

“Деветашката пещера е обект от международно значение по отношение на прилепите. Настояваме българските институции да вземат спешни мерки за опазване на видовете обект на опазване и защита в пещерата”, добавя Антония Хубанчева от Центъра за изследване и защита на прилепите към НПМ – БАН.

Природозащитниците допускат, че екипът на филмовата продукция не е запознат със значението на обекта и последствията от снимките и считат, че българските институции са отговорни за съблюдаване на националното ни законодателство.

 

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

11 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.



  1. Анонимен
    #11

    Така е - законът трябва да е еднакъв - и за циганина и за холивудската продукция. Не са виновни от Бояна Филм - има си иституции, които са отговорни за тези неща и те трябва да си проследят процеса...

  2. Анонимен
    #10

    Еколозите по - добре да питат дали се правят редовно данъчни проверки на "Бояна филм" и какви точно данъци плаща на българската държава милионера Варод! Нека се каже и дали Варод изпълнява стриктно и ангажиментите си, поети от него след приватизацията на Киноцентъра!

  3. Анонимен
    #9

    Няма никакво съмнение че управляващите и лично г-н Премиер министара моментално ще вземат отношение и ще прекратят НАГЛОТО нарушаванее на Българските Закони! Останките от тройната коалиция още зимуват по местните служби и дават НЕПРАВОМЕРНИ документи на богати връзкари наляво и надясно!! Лустрация за кадрите на ТРОЙНАТА ЛАМЯ спотаили се в РИОСВ – Плевен!!! Станишев, колко сребърника зеха твойте хора бе, душо червена?

  4. гражданин
    #8

    Чудно ми е дали биха могли да си изкарат подобно разрешително за някоя американска прилепна пещера??? И аз съм им фен, но е дълбоко покъртително как ни смятат на 3та ръка нация... направо се чувствам като диваците от техните филми, които са единствено фон на белите герои!

  5. Анонимен
    #7

    къде бяхте преди 24 години, бе, зелени балканджии? лесно си протестирате днес срещу т. нар холивудски звезди, а що ви нема на екологичния фронт срещу командването на южното крило на варшавския договор? и неприкосновения резерв от гориво-смазочни материали, складирани в деветашката пещера в продължение на 30 години? ба си - деветашката пещера не е обект от международно значение, а културно-исторически паметник от национално значение и защитен природен обект. ако искате да изкарате някой и друг лев

  6. Анонимен
    #6

    На кой пък ли му пука за глупавите прилепи. Де да можехме и от Еколозите да се утървем;))))

  7. Дени
    #5
  8. Дени
    #4

    Знаят ли въпросните еколози, иначе фенове на холивудски екшън бози, колко им пука на авторите на последните или на получателите на комисионни от бълг страна за некви висящи бозайници, пък били те и застрашени?

  9. Анонимен
    #3

    “Всички ние сме фенове на актьорите от филма “Непобедимите“. АЗ ПЪК НЕ СЪМ ФЕН И МИ Е ЯСНО, ЧЕ ДОСТАТЪЧЕН БРОЙ ПАРИЧНИ ЗНАЦИ СА СМАЗАЛИ ПЪТЯ НА "НЕПОБЕДИМИТЕ". А това, че подобни филми допринасят ЗА ПРОМИВАНЕТО НА МОЗЪЦИТЕ НА НАШИТЕ ДЕЦА И ВНУЦИ, е отделен въпрос. Важното е да има далавера и ние да сме в нея.

  10. Анонимен
    #2

    Законите трябва да се спазват от всички, а за тяхното прилагане е отговорна държавата !

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.