0.9% инфлация за септември

0.9% е инфлацията за септември, натрупаното поскъпване на живота от началото на годината е 1.9 на сто, отчете в четвъртък Националният статистически институт.

През миналия месец хранителните стоки са поскъпнали с 2.3 процента, нехранителните - с 0.3, а цените на услугите са се запазили на равнището си от август.

Повишение е регистрирано при повечето от основните хранителни продукти - свинското месо със 7.8 %, каймата с 3.9 на сто, колбасите - с 3.3 %, рибата - с 2.1 %, прясното мляко - с 1 процент, сиренето - с 1.6 на сто, кашкавала - с 3.2 %, яйцата - с 13.8 на сто и други. Поевтинели са брашното с 6.6 %, хлябът - с 1.8 %, плодовете - с 1.8 на сто.

Макар и под един процент, през септември са поскъпнали облеклата - с 0.4 % и обувките - с 0.8 на сто. С 2.8% са се увеличили цените на услугите за поддържане и ремонт на жилищата, с 3.6 процента са поскъпнали услугите, свързани с образованието.

Увеличението на петролните цени е довело и до поскъпване с 1.8% на вътрешноселищния транспорт.

Според данните на статистиката, 38 % от разходите на домакинствата през септември са отивали за храна, 29 на сто - за нехранителни стоки, а 28 % - за услуги. 17 процента от разходите на семействата са за жилището - ремонт, наеми, поддържане, вода, ток.

За здравеопазване през септември домакинствата са отделяли близо 7 %, а за транспорт - около 6 на сто. Едва 4% от разходите се падат на перото развлечения и културен отдих, а образованието е под един процент - 0.6 на сто.

Споделяне

Още от Бизнес