10-годишнината от трагедията на Лим събра трима външни министри

Трагедията, в която бяха прекършени 12 млади живота, стана повод  и за ново разбиране за близостта между  народите на Черна гора, Сърбия и България. Това заяви министърът на външните работи Кристиан Вигенин в Приеполе, след като се събраха заедно с министрите на външните работи на Сърбия и Черна гора Иван Мъркич и Игор Лукшич  по повод 10-годишнината от трагичната катастрофа при река Лим, където загинаха 12 деца от Свищов.

Министърът, цитиран от БТА, изрази съболезнования към близките на загиналите деца. Той подчерта, че е впечатляващо как местните хора от Биело поле и Приеполе, без да се питат дали това е опасно за тях самите, са се втурнали да помагат и всъщност са направили тази трагедия по-малка, защото  без тази бърза намеса загиналите можеше да са повече

Есенцията от разговора с двамата министри беше, че тези хора ни дадоха пример на нас, политиците, как трябва да работим заедно, коментира Вигенин и отбеляза, че тази трагедия някак обедини трите народа, стана повод да се започнат партньорства между община Свищов и общините Приеполе и Биело поле.

Министър Иван Мъркич също благодари на спасителите, които по думите му са доказали, че имат голямо сърце. Нашите три народа са близки, защото имат свързана история, но ставаме още по-близки, защото имаме и общо бъдеще, посочи той. Искаме да отправим послание за следващите десетилетия, че желаем да сме още по-близки и да си помагаме, когато се наложи, допълни той.

Министър Игор Лукшич отбеляза, че  подобни събития неизбежно са пълни с тъга и съчувствие, но този ден ни учи да извлечем от подобни събития мотивация за съвместни действия в името на по-добро бъдеще.

Преди това тримата министри поднесоха общ венец на мемориала на жертвите от катастрофата при р. Лим в Гостун, както и венци и цветя пред паметника "12-те рози" в Биело поле и паметника на жертвите от железопътна катастрофа край Биоч. От българска страна има и дарения за Биело поле и Приеполе. Министерството на външните работи дарява на училищата и болниците в двете общини  медицинска техника и спортни екипи, образователното министерство - мултимедия, а българска фирма – 5 хиляди евро за медицинска апаратура.

Искреното съчувствие, топлина и съпричастност, проявени от обикновените хора на 4 април 2004 г., прерасна в дълбоко приятелство между народите на България, Черна гора и Сърбия, каза Кристиан Вигенин пред мемориала на жертвите от катастрофата при река Лим в Гостун.

Споделяне

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?