10 милиона лири награда за победителя на парниковия ефект

10 милиона лири награда за победителя на парниковия ефект

Британският предприемач сър Ричард Брансън обяви награда от 10 млн. лири за решаването на проблема с изхвърлянето в атмосферата на въглероден двуокис, който е основната причина за парниковия ефект, съобщи в петък вестник “Индипендънт”.

Наградата ще бъде дадена на “създателя на най-убедителното изобретение за активно абсорбиране” на въглероден двуокис. Победителят ще бъде определен от специално жури, съставено от видни учени.

Брансън вече има опит с подобни инициативи, като обеща да изплати 10 млн. долара за създаването на космически апарат, който е способен за една седмица два пъти да се издигне в космоса (определен като пространството, отдалечено от повърхността на планетата на повече от 100 километра). Тази награда беше връчена през 2004 година.

Някои наблюдатели отбелязват, че Брансън стимулира развитието на технологиите в принципно грешна посока. По мнението на редица учени, изобретателите трябва да се ориентират по посока намаляване използването на изкопаеми горива, което трябва да намали изхвърлянето на СО2 в атмосферата. Предложението на сър Ричард стимулира развитието на непроверени и вероятно недостатъчно обосновани научно технологии за преработване на въглеводородите.

Милиардерът е обвиняван и за това, че за разлика от Бил Гейтс и Уорън Бъфет не отделя пари директно за благотворителни цели, а организира работещите в съответните сфери, които в перспектива могат да станат потенциални източници на доходи.

Инициативата на Брансън ще бъде подкрепена от бившия вицепрезидент на САЩ Алберт Гор, който миналото лято гостува на милиардера в лондонската му резиденция.

През септември миналата година сър Ричард обяви, че всички доходи от работата на петте авиационни и жп компании, които притежава ще бъдат изразходвани за развитие на технологии за производство на енергии, които не предизвикват глобално затопляне.

Споделяне

Още от Свят

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?