100 лв. е началната цена на акция от БТК на борсата

100 лв. ще е първоначалната цена на акция от Българската телекомуникационна компания при търговията на остатъчния държавен дял от нея срещу компенсаторни инструменти на фондовата борса. Това е записано в схемата за продажбата на дела, която бе изпратена от Агенцията за приватизация на Българската фондова борса в четвъртък сутринта.

Според схемата срещу поименни компенсационни бонове, компенсаторни записи и жилищни компенсаторни записи ще се предложат 34,78% от БТК, а не 35%, както бе първоначалното решение на агенцията. Намалението на дела за продажба е заради удовлетворени реституционни претенции. На дела от 34,78% отговарят 2 869 573 броя безналични обикновени поименни с право на един глас акции.

Номиналът на една акция е 35 лева. Минималната продажна цена на акция ще е 100 лева, каквато е и първоначалната цена. Платежното средство е само компенсаторни инструменти.

Минималният брой на продажба е една акция.

Стартът на търговията с акции на БТК срещу компенсаторки е 27 януари.

Крайната дата на публичното предлагане на акции е 28 февруари или до изчерпване на предлагането количество акции.

Директорът на фондовата борса забрани търговията с компенсаторни инструменти на борсовата сесия в четвъртък, за да не се влияе цената им от съобщението за схемата на продажба на пакета от БТК.

В очакване на огласяването на схемата реституционните книжа поскъпнаха силно в последните дни и цената им се вдигна над номинала. В сряда търговията им бе на нива от 1,09 лева за 1 лев номинал.

Борсовите наблюдатели предвиждат до старта на приватизацията на БТК на борсата компенсаторките да поскъпнат още.

Споделяне

Още от Бизнес