100 млн. души ще са сред най-засегнати от глобалното затопляне

100 млн. души ще са сред най-засегнати от глобалното затопляне
Най-бедните хора в света ще са най-силно засегнати от климатичните промени, предупредиха в петък експерти по време на международна конференция, посветена на глобалното затопляне. Предупреждението е отправено в доклад, изготвен от повече от 100 специалисти в тази област, цитиран от ББС в петък.

“За първи път имаме достатъчно надеждни емпирични данни, които можем да измерим и съпоставим. Затоплянето ще окаже директен ефект върху животните, растенията и водите”, заяви председателят на една от работните групи към Междуправителственият панел за климатичните промени Мартин Пери.

Той отбеляза, че четири области в света са най-уязвими от случващото се с климата. Първият е Арктика, където затоплянето ще ускори топенето на ледовете, вторият включва регионите около Сахара, които ще станат по-сухи, другите са малките острови заради тяхната неспособност да се адаптират към промените и големите речни делти в Азия, които са заплашени от огромни наводнения.

В резултат на това, най-жестокият сблъсък с промените в климата ще бъде посрещнат в най-бедните държави в света с население общо от около 100 милиона души, се казва в доклада.

Документът ще бъде изпратен за разглеждане на срещата на Г-8 през юни. Първата част от този доклад беше оповестена публично през февруари. В него се съдържаше заключението, че вероятността климатичните промени да се дължат на човешката дейност е около 90 процента.

Споделяне

Още от Свят