Прескочи към основното съдържание
Вход / Регистрация

1000 британски войници готови за сухопътна операция

0 коментара

Над 1000 британски войници са готови да се разположат в Афганистан, ако там се разгърне сухопътна военна операция, заявиха високопоставени източници в британското министерство на отбраната, цитирани от Би Би Си. От Даунинг стрийт заявиха, че са водени "подробни разговори" със САЩ за използването на британски сили в открити операции.

Според военния министър Джефри Хун Великобритания е готова да изпрати свои сили много бързо, след като това бъде официално поискано от страна на САЩ.

Около 600 командоси от кралските морски сили и неколкостотин спецчасти се намират в момента на предварително учение в Оман, но няма да се завърнат във Великобритания, както бе планирано в края на седмицата. Най-малко 4 кралски кораба от флота също ще придружат войниците. Мащабът на подготвяните военни сили предполага, че ролята на Лондон в евентуална сухопътна операция ще бъде голяма, коментира Би Би Си.

Предполага се, че морските сили ще се придвижват от Оман и ще се намират на борда на корабите, докато не започне военна операция. От самото начало на ударите в Афганистан Лондон заяви, че ще оказва на САЩ всякаква подкрепа. Досега тя се изразяваше в изстрелване на ракети от ядрени подводници, разузнавателна и военна помощ.

Очаква се премиерът Тони Блеър да предупреди открито британците за възможни жертви, заяви говорител на Даунинг стрийт. Той отказа коментар за това, че британските спецчасти SAS вече са в Афганистан.

Външният министър Джак Стро обяви, че няма да спекулира с информации кога ще бъдат разположени британските сили. Според Стро досега няма практика военните операции да се обявяват предварително.

Британският министър на отбраната Джеф Хун обяви днес, че при съвместните със САЩ въздушни нападения срещу Афганистан са били унищожени девет тренировъчни лагера на Ал Каида и са били нанесени сериозни щети на девет летища и 24 казарми.

Според Хун бомбардировките в Афганистан ще продължат, за да бъдат намалени възможностите на талибаните да противостоят на сухопътна офанзива на опозиционния Северен съюз, предаде Ройтерс.

По думите на британския министър още не е уточнено какво ще бъде по-нататъшното участие на Великобритания във военната операция в Афганистан.

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.

0 коментара

Екипът на Mediapool Ви уведомява, че администраторите на форума ще премахват всички мнения, съдържащи нецензурни квалификации, обиди на расова, етническа или верска основа.

Редакцията не носи отговорност за мненията, качени в Mediapool.bg от потребителите.

Коментирането под статии изисква потребителят да спазва правилата за участие във форумите на Mediapool.bg

Прочетете нашите правила за участие във форумите.

За да коментирате, трябва да влезете в профила си. Ако нямате профил, можете да се регистрирате.

Препоръчано от редакцията

подкрепете ни

За честна и независима журналистика

Ще се радваме, ако ни подкрепите, за да може и занапред да разчитате на независима, професионална и честна информационно - аналитична медия.