11 доноса е произвел "бащата" на тримата глупаци

Досието на Доньо Донев съдържа 45 страници с 11 доноса, като всички от тях са собственоръчно написани под псевдонима "Тошев". 11-те доноса са адресирани до Първи отдел на ДС, който е носел името "Интелигенция" и е следил поведението на хората в творческите среди. Доносите са писани от Донев в периода февруари 1972 г. - март 1974 г. и са насочени срещу значителна част от хората, работили по това време в Студия за анимационни филми "София".

Комисията съзнателно заличи имената на хората, срещу които са писани доноси, но могат да се посочат броят и професиите на следените. Доносите са насочени срещу:

Двама оператори; един режисьор-модернист; един режисьор на филм, изпратен на фестивал; един неизвестен режисьор; заместник-директора на Студия "София"; студент по анимация; художник в Студия "София"; трима аниматори, привърженици на модернизма; различни служители в българското кино; една чешка аниматорка; един полски аниматор; една монтажистка.

Въпреки усилията на комисията, имената на поне трима от засегнатите подлежат на лесно разпознаване.

Донев е писал донесение и срещу 8 лица, които към датата на доносите, не са били следени от службите. ДС започва да ги следи след тези доноси. Общото между всичките документи е в това, че агент "Тошев" се е борил срещу модерността в анимацията, срещу творците с буржоазен произход и с творците с неблагонадеждно поведение.

Доносите ги "уличават" в това, че правят абстрактни филми, далеч от социално-политическата тематика, че искат да се купува западна, а не съветска кинотехника, че не харесват връзкарството при кандидат-студентските изпити и подозират властите в произвол. Доносите са написани на казионния език на оперативния работник в 2 явочни квартири, законспирирани под псевдонимите "Кипарис" и "Кедър".

Още от България

Проявите на расизъм на националния стадион бяха: