11 от задържаните в най-голямата нелегална фабрика за цигари остават в ареста

Организаторите на схемата се издирват с европейска заповед

Разбитата нелегална фабрика. Снимка: МВР

Спецсъдът остави в ареста 11 от общо 12-те задържани за най-голямата нелегалната фабрика за цигари у нас.

Зад решетките остават българи, украинци и молдовец, които прокуратурата обвинява като участници в производството на черно, предаде Нова телевизия. С европейска заповед за арест ще продължи издирването на други двама, смятани за организатори на нелегалната фабрика.

По данни на прокуратурата само за час в Пловдив са се произвеждали 200 стека цигари, като печалбата от тях е била 15 хил.лв. От обвинението твърдят, че чужденците са били наети, за да работят именно по незаконното производство на цигари.

На 4 юли тази година бе открита фабрика за контрабандни цигари край пловдивското село Труд. Според антимафиотите щетите за бюджета са били между 15 и 20 милиона лева на месец.

Още при акцията стана ясно, че работниците, които са задържани, са молдовци и украинци. Те са живеели в специално пригодени помещения във фабриката и почти не излизали навън. Достъпът до завода бил контролиран. За да не буди съмнение незаконната дейност, халето вътре било шумоизолирано.

Поточната линия, която е една от най-модерните, произвеждала около 6 хиляди мастербокса на месец. Цигарите са на две от най-широко разпространените луксозни марки. Кутиите им са били с гръцки надписи. Най-вероятно за южната ни съседка са се изнасяли голям брой кашони.

Споделяне

Още от България

Каква е оценката ви за проектокабинета на ИТН?