12 млрд.лв. са необходими за подновяване на ВиК системите в страната

От 10 до 12 милиарда лева ще бъдат необходими на държавата за подновяването на водоснабдителните и канализационните системи в страната, включително магистралните и междурегионалните водопроводи. Това e записано в приетата от правителството национална стратегия за управление и развитие на водния сектор до 2015 г.

Основните източници на финансиране ще бъдат предприсъединителните фондове по европейската програма ИСПА, от които страната ни ще получи безвъзмездно около 300 -400 милиона евро, 70% от които ще бъдат за проекти във водния сектор до 2006 г. След приемането ни в ЕС източник за финансиране ще бъдат структурните и кохезионният фонд на Евросъюза. За първите три години от членството ни за сектор околна среда са предвидени около 2.4 млрд.евро, които включват и най-малко 1 млрд.евро съфинансиране от българска страна.

Условието за получаването на тези средства обаче е водоснабдителните системи да останат публична собственост, подчерта при представянето на стратегията Нора Караджова, директор "Европейска интеграция" в министерството на околната среда.

Като източник за финансиране са посочени още таксите, които потребителите на вода и канализационни услуги заплащат.

Караджова заяви още, че според разчетите на министерството, семейните бюджети няма да се натоварят със заплащането на по-скъпи услуги за водоснабдяване и канализация през следващите години. В момента едно средностатистическо семейство отделя около 2% от бюджета си за водоснабдителни услуги.

Държавата ще продължи да контролира цената на водата и това е предвидено в проектозакона за регулиране на водоснабдителните и канализационни услуги, допълни тя.

Споделяне

Още от Бизнес