120 кг амфетамини за 23 млн. долара открити в кола на монголски дипломат в София

Над 120 килограма амфетамини на стойност 23 млн. долара бяха открити в колата на монголски дипломат в София, съобщиха от МВР. Акцията бе проведена от служители на направление "Наркотици" в НСБОП в сряда сутринта на столичния булевард "Сливница". Действията на спецполицаите са били наблюдавани от прокурори от Софийската градска прокуратура, уточняват от министерството.

Автомобилът на дипломата бил придружаван от лека кола "Алфа Ромео" с двама българи. Справка в полицейските регистри сочи, че те са криминално проявени.

При обиск в колата, с която са пътували българските граждани, е открито оръжие, допълват от МВР.

Пред Дарик радио главният секретар на МВР ген. Бойко Борисов коментира, че по тази акция се работи от около 6 месеца заедно с американската служба "Сикрет сървис" и европейската "Европол".

Първоначално са били задържани двамата българи и дипломатът, който впоследствие е бил освободен, защото е оказал пълно съдействие, съобщи ген. Борисов. На българите е наложена мярка за неотклонение "задържане под стража" за 24 часа.

По думите на Борисов хапчетата е трябвало да бъдат транспортирани до Турция.

По-късно от Националната следствена служба съобщиха, че дипломатът се казва Дугержав Шатарбал (53 г.), монголски гражданин, работещ като съветник в посолството на Монголската република. Той пребивавал от дълги години в България и бил завършил висшето си образование във Великотърновския университет.

За случая е уведомена дирекция "Консулски отношения" на Министерство на външните работи, допълват от НСлС.

Споделяне

Още от България

Какво цели разследването на ДАНС и МВР за скъпия ток?