120 високи жилищни сгради във Великобритания не преминават противопожарния тест

120 високи жилищни сгради във Великобритания не преминават противопожарния тест

Сто и двадесет многоетажни жилищни сгради във Великобритания не са преминали успешно противопожарните тестове. Това обяви в сряда премиерът Тереза Мей, цитирана от Ройтерс.

Мей говори по темата в парламента след унищожителния пожар в блока "Гренфел тауър" в Лондон.

По думите ѝ това показва, че въпросът с противопожарната безопасност е много по-обхватен и датира от много години, дори десетилетия.

Британският премиер влезе в спор с лидера на лейбъристката опозиция Джереми Корбин, който каза, че пожарът в "Гренфел тауър" трябва да е "сигнал за пробуждане" на правителството на консерваторите.

"Както видяхме от бройката сгради, чиято облицовка не издържа теста за огнеустойчивост, това е много по-широк въпрос", заяви Тереза Мей. Тя допълни, че "това е въпрос, който продължава от много години, от десетилетия, що се отнася до облицовката, поставена върху сградите. Има реални въпроси как е станало това, защо е станало и как да се гарантира, че няма да става в бъдеще".

Британската полиция предполага, че 80 човека са загинали или са в неизвестност и вероятно са мъртви след пожара в "Гренфел тауър" в Лондон преди две седмици, но ще минат много месеци, преди да стане известен пълният брой на жертвите, каза днес ръководителката на разследването Фиона Маккормак, цитирана от Ройтерс.

Маккормак заяви, че според полицията няма оцелели хора в 23 от 129-те апартамента на жилищния блок. Органите на реда са идентифицирали и разговаряли с поне един човек от всеки от другите апартаменти.

Тя каза, че 60 компании помагат на полицията в нейното разследване.

По-рано се съобщаваше за 79 загинали при пожара.

Споделяне

Още от Европа

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?