14 ученици стигнаха до финала на състезанието по правопис "Пазим езика си"

14 ученици стигнаха до финала на състезанието по правопис "Пазим езика си"

На финала на състезанието по правопис "Пазим езика си" ще се явят 14 ученици, показали най-добри резултати в първия кръг на надпреварата. В него участваха 4500 деца от почти всички области в страната.

Състезанието се организира от гражданското сдружение "Живата вода на България", чиито председател е Десислава Радева, съпруга на президента Румен Радев.

В състезанието, което се организира за втора година, участват деца от V и VІ клас. На финала във всяка от двете възрастови групи се класират седемте най-добри ученици от първия кръг. Те са от Пазарджик, Харманли, Горна Оряховица, Перник, Хасково, Мездра, Петрич, София, Шумен, Куклен и Велико Търново.

Заключителният кръг е на 11 май от 9 часа в театралната зала "Алма Алтер" на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Знанията на децата ще бъдат проверени от експертно жури пред родители, учители и гости. Председател на комисията е проф. Владимир Атанасов от Факултета по славянски филологии в СУ "Св. Климент Охридски". Нейни членове са проф. Татяна Ангелова, също от Софийския университет, и учителите по български език и литература Рени Стоичкова, Десислава Нейкова и Цеца Петрова.

Състезателите ще трябва да се справят с две задачи. В първата ще трябва да покажат знанията си за правописа и пунктуацията. Втората е смислово подреждане на изречения в текст.

Всички участници ще получат грамоти, а първите трима във всяка от двете възрастови групи ще си тръгнат със специални награди.

Споделяне

Още от България