15 души арестувани заради опит да създадат нова фашистка партия в Италия

Петнайсет души, членове на крайнодясното формирование Форца нуова (Нова сила) са арестувани вчера в южния град Бари и обвинени в побой, заплахи и намерение за създаване на нова фашистка партия, съобщи Франс прес, позовавайки се на източник от прокуратурата.

Петнайсетте са обвинени за 11 случая на насилие в периода от ноември 2001 г. до февруари 2004 г. и по-специално за нападенията срещу четирима от членовете на близък до левицата социален център в Бари, както и срещу седем души, разлепвали плакати за концерт на музиканти, също близки до левите среди.

Срещу задържаните, както и срещу осем души, останали на свобода, са повдигнати обвинения, че са се опитали да възобновят фашистка партия, забранена от италианската конституция през 1943 г., след падането на диктатора Мусолини. Закони, приети впоследствие, утвърдили тази забрана, напомня АФП.

Петнайсетте арестувани, сред които има и един полицай, са на възраст между 19 и 40 години. Те са обвинени и за заплахи, отправени към Лучано Канфора, професор от университета в Бари.

Обвинявайки го, че прокарва лява идеология по време на лекциите си, те написали на вратата на собствената му къща: "Канфора ще изгори като Сталин".

През февруари т.г. двама от членовете на групата организирали наказателен отряд в гинекологичната клиника Св. Мария от Бари, като обиждали персонала и показвали особено брутални изображения на аборти.

Форца нуова е много малка партия, събрала 0,04 процента на последните палраментарни избори през 2001 г. Формированието се съюзи в края на 2003 г. с две други крайнодесни партии: Италианско социално движение - Трицветен пламък, наследник на фашистката партия на Мусолини, и Националния социален фронт. Сред водачите на листи на тази крайнодясна коалиция на европейските избори през юни ще бъде и Алесандра Мусолини, внучката на Дучето

По БТА

Споделяне

Още от Свят