15 кандидати продължават към финала за петте топлофикации

Петнайсет фирми продължават участието си в заключителния етап на приватизационния конкурс за 5-те топлофикации - в Ловеч, Бургас, Плевен, Габрово и Велико Търново, съобщиха в петък от Агенцията за приватизация.

Общо 35 предварителни оферти бяха подадени при старта на приватизационната процедура. 15 от кандидатите са внесли изискваните депозити до крайния срок днес. Окончателните им оферти агенцията очаква до 26 ноември - за топлофикациите във Велико Търново, Габрово и Ловеч и до 20 декември за ТЕЦ-овете в Бургас и в Плевен.

Именно към последните две дружества е най-голям инвеститорския интерес, поне на този етап.

11 инвеститори подадоха предварителна заявка към бургаската топлофикация. 5 от тях са внесли депозит и продължават. Това са австрийската EVN (която вече купи ЕРП-та в Пловдив и Стара Загора) и българската "Овергаз". Между тези две компании се очаква да се разиграе и най-оспорваната надпревара. Останалите кандидати са дъщерното дружество у нас на чешката компания "Енерго Про" - "Енерго Про България", "Финанс инженеринг" АД-Търговище и "НОВАС 2004"-София.

Отново пет са компаниите, платили депозита за участие в конкурса за плевенската топлофикация. При старта на процедурата интерес заявиха 12 фирми.

Фирмите, от които се очаква да подадат окончателни оферти, са италианската "Амга Ациенда Мултисервизи" АД, небеизвестната в енергийния бранш у нас "Риск Инженеринг" АД, "Делта Ком Холдинг Груп" ЕООД-София, "Метрони" ЕООД-София и "Далкия България" ЕАД-София.

Трима от петимата предварителни кандидати за габровската топлофикация също са внесли депозит - "Енергоремонт Холдинг" АД-София, "АКБ Форес" и "Топ Груп" ЕООД-София.

"Енергоремонт Холдинг" е внесъл депозит и в приватизационната процедура за топлофикацията във Велико Търново. Освен тази компания, от петимата предварителни кандидати е останала и "Еко Енергия Холдинг" ЕООД-Димитровград.

Този път има надежда да се получи оферта и за ловешката топлофикация. Депозит, за да подаде оферта, тук е внесла "Елит Груп 2003" ЕООД-София. От АП припомнят, че това е втората процедура за продажба на "Топлофикация-Ловеч", като при предишната нямаше подадени оферти.

В началото на тази седмица изпълнителният директор на агенцията Атанас Бангачев обяви, че водещо за класирането на кандидатите ще е цената в офертите им.

60% от оценката на офертите ще е на база предлаганата цена, 25% - инвестиционната програма, 10% - предвижданата цена на топлинната енергия и 5% - опита на компанията в ютилити сектора.

От агенцията отрекоха възможността на този етап на процедурата първо да се оценяват техническите параметри на офертите, а после и финансовите им части, както искат от министерството на енергетиката. Това предизвика последващи искри между двете ведомства, съобщения и опровержения кой, кога и на какъв етап от процедурата какво точно е поискал и кой, кога и как точно му е отказал.

Задължителни изисквания пред купувачите е да не променят предмета на дейност на дружествата за срока на издадената им лицензия. За три години след покупката им се забранява да намаляват акционерното си участие под 51%, а продажбата на дялове може да става само след разрешение на Агенцията за следприватизационен контрол.

Бе съобщено още, че за 2-годишен период след сключване на сделката купувачите ще бъдат длъжни да не променят цената на парното, освен ако няма "драстична" промяна в цените на горивата. Корекцията задължително трябва да е одобрена от Държавната комисия за енергийно регулиране, а шефът ѝ Константин Шушулов вече прогнозира, че до края на отоплителния сезон 2005 подобна промяна не се очаква.

Споделяне

Още от Бизнес

Колко време давате на новия парламент?